4 Şubat 2012 Cumartesi

ISPANAK BORANİ


  Günaydın sevgili dostlar;daha önce yapıp yayınladığım kabak borani'nin ıspanaklısını yaptım bu sefer.Bir çok yörede yapılan ve tarihi çok eskilere dayanan bu yemek,Hatay'da tuzlu yoğurt kullanılarak sulu yemek olarak pişiriliyor.

  Yemek piştikten sonra arzuya göre üzerine yağda kırmızıbiber yakılıp gezdirilebilir,pişerken içerisine kurutulmuş kırmızı biber eklemek de çok tercih edilen diğer bir yöntem.








Malzemeler : 1 kg.ıspanak
                    300 gr kuşbaşı et
                    1 adet kuru soğan
                    1 baş sarımsak
                    5 yemek kaşığı dolusu tuzlu yoğurt(yoksa 1/2 kg.süzme yoğurtla yapabilirsiniz)
                    1,5 su bardağı haşlanmış nohut
                    2-3 adet baş biber(kuru kırmızı biber)
                    Zeytinyağı

  • Ispanakları bol suda yıkayıp,sirkeli suda yarım saat bekletip süzelim ve iri iri doğrayalım.
  • Etleri tencereye alıp kavuralım,kavrulunca zeytinyağı ilave edelim.
  • Soğan ve sarımsakları yemeklik doğrayalım,pişen etlerin üzerine ekleyelim ve pembeleşene kadar pişirelim.
  • Nohut,ıspanak,tuzlu yoğurt ve iri doğranmış kuru biberleri ekleyelim,üzerini kapatacak kadar kaynar su ilave edelim.(aşırı sulu olmayacak,çorbadan biraz daha koyu olmalı)
  • Yemeğin tuzunu ayarlayalım,kaynadıktan sonra kıvamını bulması için kısık ateşe alalım,10-15 dakika sonra altını kapatalım.
  • Sıcakken servis yapalım.
  • Afiyet olsun.
Süzme yoğurt kullanacaksanız yemeğin suyunu ilave ettikten sonra,kaynayan sudan kepçeyle alıp yoğurdu ılıştırarak ilave edelim ve eklerken sürekli karıştıralım ki yoğurdu kesilmesin.

                    


9 yorum:

  1. Çok güzel yöresel bir tarif.Tuzlu yoğurdu buralarda bulamayacağımız kesin.Süzme yoğurtla deneyeceğim.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ıspanaklı tariflerime bir yenisi eklendi, teşekkürler, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. tam mevsimi ıspanağın her çeşidi güzel oluyor. yöresel yemeklerde bence her zaman lezzetli olur. görünümü de harika ellerine emeklerine sağlık.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel,değişik bir tarif..Deneyeceğim,pembe kekik gibi artık süzme yoğurtla..Ellerine sağlık,sevgiler....

    YanıtlaSil
  5. bu şekilde hiç denemedim ama görüntü harika canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor. Çok lezzetli ve vitaminli bir tarif olmuş.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  7. benim bildiklerimden biraz farklı olmuş ellerine sağlık canım:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık boranin bizimkine göre değişik ve çok güzel görünüyor..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. İnanılmaz lezzetlidir kesin bu tarif. Tam ıspanağın zamanıyken hemen yapacağım. Ellerine sağlık canım. Kuzuşuma da şimdiden afiyet olsun. Ispanağı çok sever :)

    YanıtlaSil