11 Aralık 2011 Pazar

CERCERUN ( TUZLU YOĞURT KAVURMA)


  Hepinize mutlu güzel bir pazar dilerim sevgili dostlarım.

  Cercerun,Hatay mutfağının temel taşlarından biri olan tuzlu yoğurtla yapılan bir meze türü.Biz bu lezzeti sadece yemek sofralarında değil,kahvaltıda da tüketmeyi seviyoruz.Tuzlu yoğurdu Hatay dışında bulması sorun ama bulunduğunuz yerde yöresel ürünler satan dükkanlarda olabilir.







  •   İçerisine koyduğum sarımsağı tercih etmiyorsanız eklemeyebilirsiniz.Sadece soğanla da güzel olur.
  •   Kullandığınız zeytinyağı sızma olursa lezzeti artar,biraz da bol kullanmalısınız.


 Malzemeler : 2 yemek kaşığı tepeleme tuzlu yoğurt
                       1 adet iri kuru soğan
                       2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
                       Pul biber
                       Zeytinyağı 

  • Tavaya zeytinyağını alıp ısıtalım.
  • Soğanı piyazlık doğrayıp ekleyelim ve sarartalım.
  • Soğanlar pişince tuzlu yoğurdu ekleyip karıştıralım.
  • Sarımsakları ezip ekleyelim,pul biber ilave edelim ve ocaktan alalım.
  • Ilık veya soğuk servis yapalım.
  • Afiyet olsun.





                        



33 yorum:

  1. Ben de kahvaltıya aynısını yapmıştım ama seninki daha güzel görünüyor. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. gerçekden farklı ve güzel bir tarif ekmeğin üzerinde çokda leziz görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. DEĞİŞİK BİR LEZZET..HOŞ GÖZÜKÜYOR ELLERİNE SAĞLIK..TUZLU YOĞURT SANIRIM TUZ-YOĞURT KARIŞIMI DEĞİL..İLK DUYUYORUM,DENEMEK İSTERİM NASIL BİR İŞLEMLE YAPILIYOR YAZARSANIZ MEMNUN OLURUM...SEVGİLER:)

    YanıtlaSil
  4. canım şu tuzlu yoğurtu çok merak edi
    yorum kayınvalidem anlata anlata biti
    remiyor lezzetini ellerine sağlık öpü
    yorum.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Birincisin,
    daha önceden çorbasını tarif ederken yaptığım açıklamayı kopyalıyorum,umarım yardımcı olur.

    Tuzlu yoğurt Hatay'a ait bir yiyecektir.Keçi sütünden yapılan yoğurdun geniş bakır leğenlerde odun ateşinde tuz ilavesiyle koyulaşana kadar pişirilmesi ile elde edilir.Keçi sütü ile hem daha lezzetli hem daha kıvamlı ve dayanıklı olur,o nedenle inek sütü tercih edilmez.Elde edilen tuzlu yoğurt,yoğurtlu yemeklerde,mezelerde,börek içi hazırlanmasında kullanılır ve kahvaltıda tüketilir.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Deryacığım;gerçekten çok lezzetli ve bir çok yerde kullanılabiliyor ama şehir dışında her yerde bulunmuyor :((
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Canım senin yaptığın da çok lezzetli olmuştur,öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Şehrinazcığım,teşekkürler,sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. oldum olası yöresel mutfaklara yoğun ilgi duyarım. "hatay mutfağı" da bunların başında gelir. tuzlu yoğurt da çok sevdiğim ve adana'da yaşarken hatay'lı arkadaşlarımdan sürekli getirttiğim bir ürün. reçeteyi paylaştığın için ellerine emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. aaa çok değişik geldi .Yoğurt kesilmiyormu denemek istiyorum.Ellerine sağlık Kahvaltıda güzel olur sanırım sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Gülo anne;tuzlu yoğurt daha önceden pişip koyulaştığı için tüm yemeklerde kesilmeden kullanabilirsin,üstelik yemekleri pişirirken taze yoğurttaki gibi sürekli karıştırmak gerekmiyor.
    Mutfak gazetesi;teşekkür ederim.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  12. çok farklı olmuş canım.ilk defa duydum.tuzlu yoğurtda çok ilginç geldi.eminim lezzeti şahanedir.ellerine sağlık cnaım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık.Tuzlu yoğurdu ben de çok seviyorum.Hele onunla pişen çorbayı.Bu da çok güzel bir tarif ama tuzlu yoğurt bulması zor.Bulursam deneyeceğim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Bilmediğim bir lezzetti. Hemen internette araştırdım, sanal marketlerde satışı varmış. Denemem lazım, emeğinize sağlık bu arada.

    YanıtlaSil
  15. mımm nefisss görünüyor,
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  16. cnm hiç duymadım ama hatay yöresine aitse eminim enfestir:))

    YanıtlaSil
  17. Harika olmuş, bizim burada da yöresel bakkal diye bir yerler açıldı.Umarım bu yoğurdu bulurum ve yaparım, teşekkürler

    YanıtlaSil
  18. değişik bir lezzet tatmadığım görmediğim ama çok da güzel görünüyor eline sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Canım hiç bilmediğim bir lezzet ama görüntüden nefiss olduğu belli..
    Ellerine sağlık canım..
    Ekmeğimi bandıra bandıra yemek istiyorum ben bu lezzeti..
    Öpüyorum

    YanıtlaSil
  20. ellerıne sağlık canım harıka bır meze olmus sevgıler..

    YanıtlaSil
  21. hmmm.
    ilginç ve değişik bir tarif..
    ellerine sağlık tatlım..
    daha önce hiç duymamıştım..
    denenmeli..
    sevgilrimle..

    YanıtlaSil
  22. Canım,
    ellerine sağlık. Çok güzel ve lezzetli görünüyor. Ben seyrederken içinde bolca cevizde hayal ettim...
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  23. hatay mutfağını ben çok severim daha öncede belirtmiştim zaten:) şimcik bu yoğurdu ben yapmaya kalkarsam şayet keçiyi terih edemem benlik değil inek sütünden yoğurdu mayalayıp normal ocakda kestirebilirmiyim?
    sonrada ne kadar tuz atılır içine bide ne kadar pişirilmesi lazım:) teşekkürle, sevgiler..

    YanıtlaSil
  24. Mezelere bayılırım. Değişik meze arayışım hep devam eder. Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  25. Sevgili yemek bir aşk;
    tuzlu yoğurt inek sütünden de yapılabilir.Mayaladığın yoğurdu bir gün dinlendirip ertesi gün ocağa harlı ateşe alacaksın,sürekli karıştırarak kaynatacaksın,kesinlikle kesilmemesi gerekiyor yoğurdun.Kaynadıktan sonra tuzunu ilave edeceksin,normalden biraz daha belirgin olacak tuzu.Kıvamı bozadan biraz daha akışkan olacak,bu kıvamı bulunca ocaktan alıp geniş ve derince bir tepsiye dökeceksin,orada hiç dokunmadan soğutacaksın yoksa sulanır.Bu şekilde bir gün dinlenecek,yoğurt kendini toparlayacak.Daha sonra kavanoza alıp kullanabilirsin.

    YanıtlaSil
  26. Sevgili bülbülün yeri;ceviz de çok güzel olur,denemek lazım.
    Tüm dostlarıma güzel yorumlarından dolayı çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  27. Hatay mutfağına aitse gözüm kapalı sormadan yerim. Elinize sağlık valla. Acayip canım çekti.

    YanıtlaSil
  28. Bir kac gun ziyaret edemedim kimseyi neler yapmissin boyle canim masallah dokturmussun :) Tuzlu yogurdu cok duydum ama bana hic kismet olmadi. Bulursam alip deneyecegim...

    YanıtlaSil
  29. Yoğurt tarifini vermeniz çok güzel olmuş.Ellerinize sağlık:D

    YanıtlaSil
  30. Canım İç Anadolunun göbeğinde böyle yoğrdu bulmamız mümkün değil :)) ama ben çok seviyorum böyle değişik yöresel yemekleri. Tatma imkanım olur inşallah birgün, çok merak ediyorum Hatay'ı ve yemeklerini.

    Ellerine sağlık Erguvanım, sevgiler..

    YanıtlaSil
  31. evet evet evettt ben bunun bi değişiğini yapıyorum çok güzel oluyor ekmek üstüne :) ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı

    YanıtlaSil
  32. Bizimde çok sık yaptığımız bir tariftir.Canım ellerine,emeğine sağlık nefis görünüyor;)

    YanıtlaSil
  33. Tuzlu yoğurdu biliyorum, çok lezzetli bir şey...
    Bu kahvaltılık ise çok harika olmuş, nefis görünüyor. Ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil