10 Nisan 2012 Salı

ŞAM TATLISI


  Haftaya bir gün geç başlamanın acısını bir tatlıyla çıkarayım dedim.Hatay'da şam tatlısını seyyar satıcılar yapıp satar,çok güzel yaptıklarından kısa sürede tükenir.İşin püf noktalarını bildikten sonra evde de gayet güzel şam tatlısı yapabilirsiniz.İşte o püf noktaları da benden size salı günü hediyesi:)

  Tatlımı "Çay-Kahve Bahane"etkinliğini gerçekleştiren Marifetane Hatice'ye ve "Yöresel Lezzetler Etkinliği"ni düzenleyen Safiye'ye gönderiyorum,sevgilerimle:)







Malzemeler:    500 gr. irmik
                      1 su bardağı yoğurt(Yoğurt katı değil)
                      1 su bardağı süt
                      1 su bardağı toz şeker
                      1 karbonat

İç malzemesi : 4 yemek kaşığı iri dövülmüş ceviz içi(tarçınla karıştıralım)
                      1 yemek kaşığı tarçın

Üzeri için      : Tahin,pekmez,tuzsuz yer fıstığı

Şerbeti         : 4 su bardağı toz şeker
                      4 su bardağı su
                      Çeyrek limon suyu

  • Şerbet için şeker ve suyu tencereye alalım,kaynayınca altını kısalım,10 dakika daha kaynasın,limon suyunu ekleyip bir taşım kaynatalım ve altını kapatalım,ılınsın.
  • Yoğurt,süt ve şekeri tahta kaşıkla şeker eriyene kadar karıştıralım.
  • İrmik ve karbonatı ilave edip,beş dakika kadar yine kaşıkla karıştıralım,hamuru 15 dakika dinlendirelim.(Hamur akışkan kıvamlı olmuyor.)
  • Kare cam fırın tepsisinin tabanına tahin sürelim.
  • Hamurun yarısını fırın kabına yayalım.
  • Üzerine tarçınlı cevizi serpelim.
  • Hamurun kalan yarısını kaşık kaşık cevizin üzerine yerleştirelim,kaşığın tersiyle dikkatlice düzeltelim.(Dikkat edelim,cevizler üste çıkmasın.)
  • Hamuru düzeltince elimizle iki yemek kaşığı tahin yayalım,en üste de yine elimizle 3 yemek kaşığı pekmezi sürelim.
  • Kabuklarını soyduğumuz fıstıkları düzgün aralıklarla tatlının üzerine yerleştirelim.
  • Fırını ısıtmadan 175 dereceye ayarlayıp tepsiyi yerleştirelim,35 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkardığımız tatlıyı dilimleyelim,sıcak tatlıya soğuyan şerbeti gezdirelim.
  • Tatlıyı bir gece dinlendirip servis yapalım.
  • Afiyet bal olsun:)

      




29 yorum:

  1. Canım,
    bu nasıl güzel bir görüntü. Ellerine sağlık. Neredeyse uzanıp alacağım.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor:)

    YanıtlaSil
  3. çok severimmmmmmmmmm.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. İzmir'de de çok sevilen bir tatlı. Bizde çok severiz.Ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Canım benim enfes olmuş ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Tatlının görüntüsü süper olmuş.Ailecek çok sevdiğimiz bir tatlı ellerinize sağlık..sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar canım en sevdiğim tatlılardan biri olan nefis tadıyla ve görüntüsüyle Şam tatlısı tarifin şu an yayında ellerine sağlık olsun yine beklerim..

    YanıtlaSil
  8. evet hep sokakta satılır, çok severim, enfes görünüyor, ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. çok güzel gözüküyor ellerine sağlık sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  10. Harika..Ellerine sağlık,sevgiler:))

    YanıtlaSil
  11. canım iadei ziyarete gelmiş elleri sağlık erguvanım
    :)
    ben çok severim senin elinden mükemmel olmuş.

    YanıtlaSil
  12. Canım nefis olmuş , babam çok sever bu tatlıyı , tarifini not ettim .
    Ellerine sağlık , sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Erguvancım, nefis olmuş. Ellerine sağlık.
    O kadar çok görüp, bir o kadar da beğenip, ne bir kere yaptım ne de yedim. Bu bir kayıp benim için:((
    Yapacak olsam tarifiniz not edilmiştir. Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Bayılıyorum senin Hatay tariflerine.. Hepsi birbirinden harika. Tatlı muhteşem olmuş canım. Denemek istiyorum en yakın zamanda.. Ellerine sağlık Erguvanım, sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. offff.nasılda cezbedici canım.olsada yesem.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Tamda yemek sonrası tatlı krizine girmişken bitirdi beni bu görüntü..
    Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  17. çoook severim ki.
    üzerine kaymak konup yeniyoo.
    :))))

    YanıtlaSil
  18. Offff offf şahane. En favorilerimden :)

    YanıtlaSil
  19. İzmir'de bir sokak satıcısı hayatımın en lezzetli şam tatlısını yapar, hepte alır afiyetle yeriz.Ev halkı bu tarife bayılacak, çünkü en sevdiğimiz tatlı.Ellerine sağlık demek az geldi, harika harika.Yaşasın artık tarifini biliyorum ve ben yapacağım.

    YanıtlaSil
  20. Ellerine sağlık canım.Görüntü muhteşem.
    Bana İzmir'i hatırlatan çok sevdiğim bir tatlı.
    Bu tatlıyı ben İzmir'e ait sanıyordum.Çünkü İzmir de çok meşhurdur,sokaklarda satılırdı,eskiden.
    Sanırım hala satılıyor.
    Ben çokk severim İzmire gidersem ilk işim bu tatlıdan yemek olucak:)
    Tabii yakın olsak bir de senden:)
    Ayrıca geçmiş olsun dileğin için çokk teşekkürler canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Sevgili arakadaşım tarifin yayında ellerine saglık harika bir yöresel tatlı tarifi kazandırdın etkinlige desdegin için teşekkürler

    YanıtlaSil
  22. ellerine sağlık canım harika görünüyor..

    YanıtlaSil
  23. cok guzel gorunuyor serbetını de ne guzel cekmıs ellerıne sağlık canım

    YanıtlaSil
  24. harika görünüyor arkadaşım senin tarifinle deneyeceğim ellerine emeklerine sağlık....

    YanıtlaSil
  25. Ye beni diye bas bas bağırıyor,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  26. Ellerine sağlık canım bende geçen hafta eşim için yapmıştım yayında bekliyor..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  27. serbetlı tatlılarla aram ıyıdegıldır ama bunu denemek ıstıyorum

    YanıtlaSil
  28. Bu nasil lezzetli bir görüntü! Ellerine saglik,not ettim deneyecegim.Umarim benimkide güzel olur. ;)

    YanıtlaSil
  29. nette tarif ararken gördüm tarifinizi.bende hatalıyım,herkes sürekli yapar bu tatlıyı ama bir türlü sokakta satıcının sattığı şam tatlısı tadına ulaşılamaz, ben bugün o tadı yakaladım.gerçi eksik yaptım üzerine tahin pekmez koymaya cesaret edemedim ama genede harika oldu.çok teşekkür ederiz

    YanıtlaSil