Haftaya bir gün geç başlamanın acısını bir tatlıyla çıkarayım dedim.Hatay'da şam tatlısını seyyar satıcılar yapıp satar,çok güzel yaptıklarından kısa sürede tükenir.İşin püf noktalarını bildikten sonra evde de gayet güzel şam tatlısı yapabilirsiniz.İşte o püf noktaları da benden size salı günü hediyesi:)
Tatlımı "Çay-Kahve Bahane"etkinliğini gerçekleştiren Marifetane Hatice'ye ve "Yöresel Lezzetler Etkinliği"ni düzenleyen Safiye'ye gönderiyorum,sevgilerimle:)
Malzemeler: 500 gr. irmik
1 su bardağı yoğurt(Yoğurt katı değil)
1 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 karbonat
İç malzemesi : 4 yemek kaşığı iri dövülmüş ceviz içi(tarçınla karıştıralım)
1 yemek kaşığı tarçın
Üzeri için : Tahin,pekmez,tuzsuz yer fıstığı
Şerbeti : 4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
- Şerbet için şeker ve suyu tencereye alalım,kaynayınca altını kısalım,10 dakika daha kaynasın,limon suyunu ekleyip bir taşım kaynatalım ve altını kapatalım,ılınsın.
- Yoğurt,süt ve şekeri tahta kaşıkla şeker eriyene kadar karıştıralım.
- İrmik ve karbonatı ilave edip,beş dakika kadar yine kaşıkla karıştıralım,hamuru 15 dakika dinlendirelim.(Hamur akışkan kıvamlı olmuyor.)
- Kare cam fırın tepsisinin tabanına tahin sürelim.
- Hamurun yarısını fırın kabına yayalım.
- Üzerine tarçınlı cevizi serpelim.
- Hamurun kalan yarısını kaşık kaşık cevizin üzerine yerleştirelim,kaşığın tersiyle dikkatlice düzeltelim.(Dikkat edelim,cevizler üste çıkmasın.)
- Hamuru düzeltince elimizle iki yemek kaşığı tahin yayalım,en üste de yine elimizle 3 yemek kaşığı pekmezi sürelim.
- Kabuklarını soyduğumuz fıstıkları düzgün aralıklarla tatlının üzerine yerleştirelim.
- Fırını ısıtmadan 175 dereceye ayarlayıp tepsiyi yerleştirelim,35 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişirelim.
- Fırından çıkardığımız tatlıyı dilimleyelim,sıcak tatlıya soğuyan şerbeti gezdirelim.
- Tatlıyı bir gece dinlendirip servis yapalım.
- Afiyet bal olsun:)
Canım,
YanıtlaSilbu nasıl güzel bir görüntü. Ellerine sağlık. Neredeyse uzanıp alacağım.
Sevgiyle kal.
Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor:)
YanıtlaSilçok severimmmmmmmmmm.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilİzmir'de de çok sevilen bir tatlı. Bizde çok severiz.Ellerine sağlık.Sevgiler:)
YanıtlaSilCanım benim enfes olmuş ellerine sağlık öpüyorum.
YanıtlaSilTatlının görüntüsü süper olmuş.Ailecek çok sevdiğimiz bir tatlı ellerinize sağlık..sevgiler.
YanıtlaSilMerhabalar canım en sevdiğim tatlılardan biri olan nefis tadıyla ve görüntüsüyle Şam tatlısı tarifin şu an yayında ellerine sağlık olsun yine beklerim..
YanıtlaSilevet hep sokakta satılır, çok severim, enfes görünüyor, ellerine emeklerine sağlık.
YanıtlaSilçok güzel gözüküyor ellerine sağlık sevgilerimle..
YanıtlaSilHarika..Ellerine sağlık,sevgiler:))
YanıtlaSilcanım iadei ziyarete gelmiş elleri sağlık erguvanım
YanıtlaSil:)
ben çok severim senin elinden mükemmel olmuş.
Canım nefis olmuş , babam çok sever bu tatlıyı , tarifini not ettim .
YanıtlaSilEllerine sağlık , sevgiler.
Erguvancım, nefis olmuş. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilO kadar çok görüp, bir o kadar da beğenip, ne bir kere yaptım ne de yedim. Bu bir kayıp benim için:((
Yapacak olsam tarifiniz not edilmiştir. Çok sevgiler.
Bayılıyorum senin Hatay tariflerine.. Hepsi birbirinden harika. Tatlı muhteşem olmuş canım. Denemek istiyorum en yakın zamanda.. Ellerine sağlık Erguvanım, sevgiler..
YanıtlaSiloffff.nasılda cezbedici canım.olsada yesem.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilTamda yemek sonrası tatlı krizine girmişken bitirdi beni bu görüntü..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım...
çoook severim ki.
YanıtlaSilüzerine kaymak konup yeniyoo.
:))))
Offff offf şahane. En favorilerimden :)
YanıtlaSilİzmir'de bir sokak satıcısı hayatımın en lezzetli şam tatlısını yapar, hepte alır afiyetle yeriz.Ev halkı bu tarife bayılacak, çünkü en sevdiğimiz tatlı.Ellerine sağlık demek az geldi, harika harika.Yaşasın artık tarifini biliyorum ve ben yapacağım.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.Görüntü muhteşem.
YanıtlaSilBana İzmir'i hatırlatan çok sevdiğim bir tatlı.
Bu tatlıyı ben İzmir'e ait sanıyordum.Çünkü İzmir de çok meşhurdur,sokaklarda satılırdı,eskiden.
Sanırım hala satılıyor.
Ben çokk severim İzmire gidersem ilk işim bu tatlıdan yemek olucak:)
Tabii yakın olsak bir de senden:)
Ayrıca geçmiş olsun dileğin için çokk teşekkürler canım.
Sevgiler...
Sevgili arakadaşım tarifin yayında ellerine saglık harika bir yöresel tatlı tarifi kazandırdın etkinlige desdegin için teşekkürler
YanıtlaSilellerine sağlık canım harika görünüyor..
YanıtlaSilcok guzel gorunuyor serbetını de ne guzel cekmıs ellerıne sağlık canım
YanıtlaSilharika görünüyor arkadaşım senin tarifinle deneyeceğim ellerine emeklerine sağlık....
YanıtlaSilYe beni diye bas bas bağırıyor,ellerine sağlık.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım bende geçen hafta eşim için yapmıştım yayında bekliyor..
YanıtlaSilSevgiler..
serbetlı tatlılarla aram ıyıdegıldır ama bunu denemek ıstıyorum
YanıtlaSilBu nasil lezzetli bir görüntü! Ellerine saglik,not ettim deneyecegim.Umarim benimkide güzel olur. ;)
YanıtlaSilnette tarif ararken gördüm tarifinizi.bende hatalıyım,herkes sürekli yapar bu tatlıyı ama bir türlü sokakta satıcının sattığı şam tatlısı tadına ulaşılamaz, ben bugün o tadı yakaladım.gerçi eksik yaptım üzerine tahin pekmez koymaya cesaret edemedim ama genede harika oldu.çok teşekkür ederiz
YanıtlaSil