1 Mayıs 2012 Salı

EŞİMİN ELLERİNDEN ÇİĞ KÖFTE


   Daha önce söylemiş miydim bilmiyorum,eşim çok güzel yemek yapar,damak tadı da gayet iyidir.Bir Gaziantepli olarak çiğ köfteyi de hakkıyla yoğurur.Geçen gün markette alışveriş yaparken canı çiğ köfte isteyince,uzun zamandır yapmadığımızı farkettik,eksik malzemeleri tamamlayıp eve döndük.Döner dönmez eşim çiğ köfteyi yoğurdu ben de yanına salata,cacık,marul vs.hazırladım,yedik.Herkes acıktığı için de resmi biraz  özensiz oldu.

  Sizlere eşimin usulü ile çiğ köfte tarifini vereceğim,herkesin yoğururken sıralaması farklı olabilir.


  • Çiğ köfte yoğururken dibi tırtıklı olan özel leğenini kullanırsanız,bulgur daha çabuk kıvama gelir,aşırı yorulmazsınız.
  • Çiğ köfteyi yoğururken kullandığınız su,sıcak veya ılık olmamalı.Yoğurma esnasında azar azar su alınmalı,çok su kullanılarak bulgur hamurlaştırılmamalı.)
  • İçerisine konulan soğan,sarımsak rendelenmemeli,çok küçük doğranmalı yoksa tadını bozar)
  • Kullanılan baharatlar özellikle pulbiber eti pişirmesi için bol olmalı.

Malzemeler : 400 gr.çiğ köftelik et( koyunun but kısmından iki kere çekilmiş,yağsız,sinirsiz)
                    400 gr köftelik bulgur(Siyah köftelik bulgur makbul yoksa beyaz da olur)
                    1 adet orta boy kuru soğan(incecik yemeklik doğranmış)
                    5 diş sarımsak(ince kıyılmış)
                    1  adet  limon suyu
                    2 yemek kaşığı biber salçası
                    1/2 demet maydanoz(ince kıyılmış)
                    Tuz,karabiber,kimyon,pulbiber,köfte baharatı


  • Köfte leğenine bulguru alalım,1 limon suyu ve çok az su alıp yoğurmaya başlayalım.
  • Kıyılmış soğan,sarımsak ekleyip bulgurun içerisinde kaybolana kadar yoğuralım.
  • Salça ve tuz ilave edip gerekiyorsa biraz su alarak yoğurmaya devam edelim.
  • Bulgur kıvama gelmeye başlayınca leğenin bir kenarına eti alalım,üzerine tuz,karabiber,kimyon,pulbiber,köfte baharatı ve çok az su ilave edip eti elimizle macun gibi olana kadar 2-3 dakika yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz eti bulgura ilave edelim,biraz su alarak bulgur ve et iyice özleşene kadar yoğurmaya devam edelim.
  • En son kıyılmış  maydanozu ekleyip bir kere daha yoğuralım ve elimizle sıkarak şekil verelim.
  • Bekletmeden servis yapalım.
  • Afiyet olsun.





10 yorum:

  1. eşinin ellerine sağlık canım.gerçekten çok güzel olmuş.sizede afiyet bal olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. eLLERİNİZE SAĞLIK İKİNİZİNDE. SİZ BLOGUNUZDA PAYLAŞTINIZ EŞİNİZ EMEK HARCADI. YİYENLERE AFİYET OLSUN..SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  3. Eşinizin eline sağlık, ama ben almayayım.Ben hayatımda çiğ köfte hiç tatmadım ve yapmadım.Yapanada gıpta ederim.
    Keyifle kalın.

    YanıtlaSil
  4. Hiiim deginiz gibi esiniz güzel köfte yapmis, ellerine saglik. Bizim yörenin erkeleri böyle beceriklidriler, ögünmek gibi olmasin ::))seninde ellerine saglik afiyet olsun, arkadasim,
    sevgiler....

    YanıtlaSil
  5. Canım nasılda güzel olmuş eşinin ellerine sağlık.Benim eşim kebapçı,senin eşin çiğ köfteci
    süper sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. mmm...
    misss miss..
    :))
    bir daha ki çiğ köfte partisi ne zamann erguvanımm???
    benn tammmmdaa senin evin önünden geçiyor olacağımm o annda daa:))
    ellerine sağlık eşinnin..
    gerçekten tam kıvamında..
    öpüyorumm canısı..
    muhabbetle...

    YanıtlaSil
  7. bayılırım çiğ köfteye,eşinin eline sağlık harika görünüyor..

    YanıtlaSil
  8. abimin ellerine saglık.eminim gene hakkını vermiştir.marulun içine koyup üstüne birde limon sıktınmı mmmmmmıh.tam agza layık

    YanıtlaSil
  9. Eşinin ellerine sağlık.Herkes acıkmışken fotoğraflamak zor oluyor.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. çiğ köfteyi yerinde, eşinizin de memleketinde yemiş biri olarak şunu söyleyebilirim ki, başka bi güzel yapıyorlar bu işi orası kesin. hala tadı damağımda, o kadar yani. görüntüden de anlaşılıyor ki, sizinki de nefis olmuş.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil