1 Mayıs 2012 Salı

ŞİVEYDİZ


  Bazı yöresel yemekler vardır,o yöreye gitmeseniz de yemişliğiniz,yapmışlığınız vardır veya en azından duymuşsunuzdur.Ben de Gaziantep'in bir çok yemeğini eşimle tanışmadan önce biliyor olmama rağmen ,ismi çok ilginç olan bu yemeği hiç duymamıştım.Evlenip buraya yerleştikten sonra tattım ve beğendim,eşim de çok sevdiği için ara ara pişiriyorum.Son derece sağlıklı ve lezzetli bir yemek olduğunu söyleyebilirim.Yeşil soğan ve yeşil sarımsağın beyaz ve yeşil sapları kullanılarak yapılıyor,yaprakları yemeğe eklenmiyor.Bu yemek alternatif olarak pırasa ile de yapılabiliyor.








Malzemeler :  1/2 kg.yeşil sarımsak
                     1/2 kg.yeşil soğan
                     300 gr.kuzu kuşbaşı
                     1 su bardağı haşlanmış nohut
                     1/2 kg.yoğurt (koyu  kıvamlı)
                     6-7 su bardağı sıcak su
                     1 yumurta
                     1 yemek kaşığı un
                     3 yemek kaşığı nane ,Tuz
                     1 yemek kaşığı tereyağı + 3 yemek kaşığı zeytinyağı


  • Kuşbaşı etleri tencereye alıp harlı ateşte bir kaç dakika kavuralım,1 su bardağı su ekleyip haşlayalım.(Hazırda haşlanmış nohudunuz yoksa et ve nohudu düdüklü tencereye alıp beraber  haşlayabilirsiniz.)
  • Yeşil soğan ve sarımsakları temizleyelim,yapraklarını ayıralım,saplarını 1-1,5 santim uzunluğunda doğrayalım.
  • Etler pişince sıcak suyu,soğan,sarımsak ve haşlanmış nohutları ekleyelim,soğan ve sarımsaklar pişene kadar orta ateşte kaynatalım.
  • Başka bir tencereye yoğurdu alalım,un,tuz ve yumurtayı ilave edelim,tencereyi ateşe alıp sürekli karıştıralım,kaynama derecesine gelince,yemeğe karıştırarak ilave edelim,bir taşım da beraber kaynatıp altını kapatalım.
  • Tereyağ ve zeytinyağını kızdırıp nane ilave edelim ve yemeğin üzerine gezdirelim.
  • Yanında bulgur pilavı ile sıcak servis yapalım.
  • Afiyet olsun.

                   
                   





9 yorum:

  1. yeşil yeşil yemyeşil yani:))
    ellerine sağlık canım:)
    nefis görünüyor yemeğin:)
    her yöremiz ayrı güzel ne güzel memleketteyiz:)

    YanıtlaSil
  2. Canım maşallah hızına yetişemiyorum nefis görünüyor ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Şahane görünüyor. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Masallah ne kadar guzel bu yemek. Benim bir arkadas vardi Gaziantepli ama o baska turlu yapiyordu bu yemeyi..
    Sanirim sarimsak yoktu .Kucuk kofteli yapiyordu . Cookkkkk lezzetli oluyordu.
    Eline saglik olsun arkadasim..

    YanıtlaSil
  5. denemedim ama çok güzel görünüor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Dün bilgisayarı açmadım.Tarifi kaçırmışım.Şimdi taze sarımsak ve soğan o kadar bol ve güzel ki.Tam zamanda paylaşmışsın.Ben bunu bu mevsim denerim.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. Taze soğan ve taze sarımsağın en bol olduğu zaman, tam mevsimine uygun bir yemek olmuş.Daha önce hiç yapmamıştım, en kısa zamanda ben de denemek istiyorum.Canım eline koluna sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. Arkadaşım tarifin yayında ellerine saglık harika bir tarif kazandırdın etkinlige desdegin için teşekkürler tekrar beklerim katılmanı

    YanıtlaSil
  9. görüntüsüne bayıldım ve tadını merak ettim :) senin memlekitini de merak ettim arkadaşım :)

    sevgiler..

    YanıtlaSil