23 Mayıs 2012 Çarşamba

MERCİMEKLİ AŞ


  Mercimekli aş,yaz kış çok severek yediğimiz pilavlardan bir tanesi,yazın piştiğinde yanında bir önceki yazımda tarifini verdiğim fellah turşusu öncelikli tercihtir bizim için,mevsim salatası,turşu,taze soğan ve mevsim yeşilllikleriyle de çok güzel olur.



Malzemeler: 1 kase yeşil mercimek
                   1 kase pilavlık bulgur
                   2 adet iri kuru soğan
                   Tuz,karabiber,pul biber
                   1/2 su bardağı zeytinyağı

  • Mercimeği iyice yıkayıp üzerini 2 parmak geçecek kadar su koyalım ve haşlayalım.(Kontrol edelim, bulgurla da pişecek.)
  • Mercimek haşlanınca ,bulguru yıkayıp ekleyelim,mercimeğin içinde kalan su ile 2 kaseye tamamlanacak şekilde sıcak su ilave edelim,tuzunu ayarlayalım,kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
  • Kuru soğanın bir tanesini yarım ay,diğerini iri küp küp doğrayalım.
  • Tavaya zeytinyağını alalım,ısınınca önce yarım ay doğradığımız soğanları alıp pembeleştirelim,pişen soğanları yağı tavada kalacak şekilde bir tabağa alalım,üzerine tuz,karabiber ekleyip karıştıralım.
  • Tavaya bu sefer küp doğradığımız soğanları alalım,pembeleşince yağıyla beraber pilava ekleyip karıştıralım.
  • Pilavı 10 dakika dinlendirip servis tabağına alalım,üzerine yarım ay doğrayıp pembeleştirdiğimiz baharatlı soğanı yayıp servis yapalım.
  • Afiyet olsun.








19 yorum:

  1. Canım çok güzel görünüyor, ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Nefis ellerine sağlık canım ayranlarda hazır yemeye geliyorum sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. ELLERİNE SAĞLIK,ÇOK LEZZETLİ DURUYOR,SEVGİLERİMLE:)

    YanıtlaSil
  4. besin deposu bu maaşallah...ellerine sağlık canım.çok güzel görünüyor.sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Soğanlar bir de karamelize olunca daha da çok seviyorum.Özlemişim yapacağım.Ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden afiyet olsun,teşekkürler,sevgiler:)

      Sil
  6. çok güzel ve farklı bir tarif arkadaşım, misafir sofrası içinde çok güzel olur ellerine emeklerine sağlık.

    (papatya takım gözüme çarptı :) benimde var ve seneler önce kilisten alınmıştı severek de kullanıyorum)

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzetli ve sağlıklı bir pilav,ben üzerindeki ekstra soğanla daha çok seviyorum.Teşekkür ederim canım.
      Papatya takım anneme ait ama ben desenini formunu çok seviyorum,sen de iyi günlerde kullan.
      Sevgiler:)

      Sil
  7. hayırlı kandiller
    sevgiler....

    YanıtlaSil
  8. hem çok sağlıklı hemde leziz ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  9. mercimekli pilav yani bunu yapıcam.
    :)
    bi de, erişteli mercimekli yemek var. çorba gibi.
    alişke diyoruz biz.
    :)
    yazmadıysan bi de onu yaz biliyosan, belki farklı çeşidi varsa öğrenirim.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alişke tatar mutfağındanmış ben hiç yapmadım ama ona benzer tutmaç çorbası var,bir gün yapıp yayınlarım inşallah.

      Sil
  10. Blogunuzu şimdi keşfettim geç kalmışım burada ne güzel yemekler varmış :) Bu arada Hatay/Reyhanlı'lıyım...Bu turşuyu dolabımdan neredeyse eksik etmem o kadar aşığım.Bloguma beklerim...Sevgiler

    YanıtlaSil