Hepinize güzel ve mutlu bir hafta dilerim sevgili dostlar.
Bugün sizlerle Hatay'da yaz aylarında yapılan,çok hafif,sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli bir zeytinyağlı tarifi paylaşmak istiyorum.Malzemeleri yöresel değil,her yerde bulunur,kolayca pişirip tadabilirsiniz bu yemeği.
- Bu yemekte patlıcanlar kızartılarak da kullanılabilir ama kızartmadan daha hafif ve sağlıklı oluyor.
- Sumağınız yoksa veya kullanmak istemezseniz 2 yemek kaşığı nar ekşisi de tercih edebilirsiniz.
Malzemeler : 4 adet orta boy patlıcan
1 kase yeşil mercimek
1 adet iri kuru soğan
3 adet yeşil biber (1 tanesi kırmızı olabilir)
3 adet domates
1/2 demet maydanoz
4-5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 kase toz sumak (veya tane sumak )
Tuz
- Mercimeği yıkayıp üzerini bir parmak geçecek kadar suda haşlayıp süzelim.
- Patlıcanları alacalı soyup boyuna dilimleyelim ve dilimleri de iri iri doğrayalım.(Altta 2.resim)
- Kuru soğanı yarım ay,biberleri halka doğrayalım.(Altta 2.resim)
- Sarımsakları ve domatesleri soyup iri doğrayalım,maydanozu yıkayıp doğrayalım.(Altta 2.resim)
- Çukur bir kaba mercimekleri alalım,domates,soğan,sarımsak,biber,maydanoz,karabiber,tuz,zeytinyağı,kuru nane ve salçayı ekleyip karıştırarak bir harç hazırlayalım..(Altta 3.resim)
- Tencerenin tabanına mercimekli harcın 1/3'ünü yayalım.(Altta 4.resim)
- Harcın üzerine doğranmış patlıcanların yarısını dizelim.(Altta 5.resim)
- Patlıcanların üzerine kalan harcın yarısını yayalım,kalan patlıcanları dizelim ve son kalan harcı en üste yayalım.(Altta 6.resim)
- Sumağı 2 kase ılık su ile ıslatıp yarım saat ekşisini ve rengini suya vermesi için bekletelim.
- Süre sonunda sumağın suyunu tel süzgeçle yemeğe süzelim.(Altta 7.resim)
- Yemeğin üzerine çıkacak kadar su ilave edelim,tencereyi ocağa alalım,yemek kaynayınca kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.
- Yemek pişince 15 dakika dinlendirip servis yapalım.
- Afiyet olsun.
YÖRESEL LEZZETLERE BAYILIRIM,ELLERİNE SAĞLIK CANIM ADIDA KENDİDE GÜZEL BİR YEMEKMİŞ..
YanıtlaSilmmm...
YanıtlaSilennfesss görünüyorr:)
ismi ise pek bir afillii:)
ellerine sağğlıkk canımm:)
resimler birirdi beni...
:))
öpüyorumm canımm..
cici haftalarr..
Patlıcanla yeşil mercimeği bir arda hiç yemedim.En kısa sürede deneyeceğim.Çok güzel bir tarif.Ellerine sağlık.Sevgiler:)
YanıtlaSilCanım çok güzel bir yemek olmuş, ismine de görüntüsüne de bayıldım.Eline koluna sağlık.Mutlu haftalar diliyorum.Sevgilerimle:)
YanıtlaSilSevgili Erguvan, çok beğendim ve not aldım. Adı da çok güzelmiş, ellerine sağlık.
YanıtlaSilBu arada zahteri de tarifinizdeki gibi uyguladım, sonucu merakla bekliyorum.
Teşekkürler, sevgiler.
yine çok farklı bir tarif, Hatay'ı da Hatay mutfağını da çok seven biri olarak denenecekler listeme girdi bile. ellerinize sağlık
YanıtlaSilismi de ayrı bir güzelmiş...
çok değişik bilmiyordum sayende öğrendim teşekkürler canım. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilBenim için çok değişik , patlıcan ve yeşil mercimeği bir arada hiç denemedim .
YanıtlaSilHarika olduğundan eminim , bu tarifi deneyeceğim .
Teşekkür ederim canım , ellerine sağlık , sevgiler.
İşte benlik değişik bir yemek, adı ise süper.Hemen bu hafta yapıyorum.Elinize sağlık.
YanıtlaSilNefis görünüyor canım lezzetide görüntüsü gibiysa denemek lazım:)))Ellerine sağlık mutlu haftalar,sevgiler.
YanıtlaSilçok değişik bir tarifmiş canım.görüntüde harika.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilİsmiyle,tarifiyle çok farklı bir yemek,denemek lazım.Ellerine sağlık,sevgilerimle:)
YanıtlaSilcok degisime gitti. tadını en kısa zamanda denemek istiyorum
YanıtlaSilçok değişik bir tarif ve tarifini kaydettim. ellerine sağlık
YanıtlaSilmis mis çok değişikmiş. Elerine sağlık. Bende bekliyorum www.bakbuharika.blogspot.com
YanıtlaSilCanim eline saglik ne kadar guzel goruntu ve de cazibeli ismi var.
YanıtlaSilMalzeme de kolay bulunuyorsa en kisa zamanda yapacagım..
Sumak eklenmesi ilgimi cekti.. Eminim tadini daha da guzel yapmistir..
Sevgiler canim..
BEN GELDİM ARKADAŞIM.
YanıtlaSilRESİM BANİ AL GİT DİYOR
CAFCAFLI HARİKA İSİM UNUTMIYACAĞIM.
Bizde anne tarafından Hataylıyız, bu tarifi muhakkak denemeliyim..:)
YanıtlaSilsevgiler
bunu duymadım.
YanıtlaSilama sebze yemekleri tutkunuyum.
deneyebilirim.