22 Mayıs 2012 Salı

FELLAH TURŞUSU


  Hatay'da yaz ayları çok sıcak geçer.Sıcak havalarda turşu yemek pek çoğumuzun aklına gelmez belki (gerçi benim kışın da çok nadir aklıma gelir) ama bu turşu tam tersi çoğunlukla yazın yapılır,iyice soğutularak çorba kıvamında ikram edilir,soğuk içildiği için de serinletme özelliğine sahiptir.Önemli bir özelliği de bir günde hazır olması;bir gün önceden yapılan turşu buzdolabında dinlendirilir ve ertesi gün içilmeye hazırdır.İçerisinde biz patlıcan ve acı biberi tercih ediyoruz ama taze fasulye gibi farklı sebzelerle de yapan oluyor.Mercimekli pilavla ayrılmaz ikilidirler,siz yakışacağını düşündüğünüz farklı yemeklerin yanında da deneyebilirsiniz.Yanına buz gibi ayranı eklemeyi de unutmamak lazım:)







Malzemeler: 4 adet orta boy patlıcan
                   4 adet yeşil biber(acı olması tercih sebebi)
                   4 adet kırmızı biber
                   1 baş sarımsak
                   1 kase toz sumak(veya tane sumak)
                   1 yemek kaşığı dolusu nane
                   Tuz

  • Biberleri yıkayıp uzunlamasına ikiye keselim,tohumlarını ayıklayıp iri doğrayalım.(Altta 2.ve 3.resim)
  • Patlıcanları yıkayıp alacalı soyalım,uzunlamasına dilimleyip iri doğrayalım.(Altta 4.ve 5.resim)
  • Bir tencereye 4 su bardağı su koyup ocağa alalım,su kaynayınca sebzeleri ve 1 çay kaşığı tuz ilave edelim.
  • 10 dakika haşlanan sebzeleri ocaktan alıp haşlama suyunda soğumaya bırakalım.(Fazla haşlamayalım,sebzeler ezilmesin)
  • Sumağı derin bir tabağa alalım,üzerini kapatacak kadar ılık su (yaklaşık 2 kase kadar) ilave edip ekşisini suya bırakması için en az 1/2 saat bekletelim ve tel süzgeçten geçirip suyunu sebzelerin üzerine süzelim.(Altta 6.ve 7.resim) (Tane sumak kullanıyorsak en az 1 saat ılık suda  ve süre sonunda elimizle iyice ovalayıp süzelim) 
  • Sarımsakları soyup biraz tuzla iyice ezelim,naneyle beraber tencereye ekleyelim.(Altta 8.resim)
  • Tencerenin kapağını kapatıp buzdolabına koyalım,ertesi gün soğuk olarak servis yapalım.
  • Afiyet olsun.



















17 yorum:

  1. Cok inginc serinletmek icin tursu..
    Patlican tursusunu duydum hem de yedim AMA bu cok farkli..
    Eline saglik olsun canim.. Olsa da yesek simdi bu Austin sicaginda

    YanıtlaSil
  2. Canım günaydın Adanada kaynatma turşu derler ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım ilk defa gördüm,fotoğraf iştah açıcı:)
    serinletmesi ne güzeldir o sıcak havalarda :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. hımmm değişikmiş ilk defa duyuyorum ellerıne sağlık canım

    YanıtlaSil
  5. Canım, bu turşuya da bayılırım. Maraşlı bir arkadaşımdan öğrenmiştim. İnan, ağzım sulandı. Ellerinize sağlık.
    Nefis bir öğün seçeneği de sunmuşsunuz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. çok değişikmiş canım.ilk defa duydum.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık tatlım biz kolay turşu derdik buna. Seninkide çok lezzetli belli.Ben bu hafta sonu yapacağım iyiki hatırlattın. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  8. çok farklı bir tarif benim için ama eminim çok lezzetlidir , ellerine emeklerine sağlık.

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Biz de çok yaparız ama adının fellah turşusu olduğunu bilmiyordum.Tek farkı sumak. Sumağında rengi nasıl da güzel çıkmış.Ellerine sağlık.Bir daha sefere ben de sumakla deneyeceğim.Eminim çok hoş olmuştur.

    YanıtlaSil
  10. yengecim bu ne ya.süper görünüyor turşuya asla hayır diyemem kesinlikle yapıp yemem lazım.ellerine saglık süper olmuş.

    YanıtlaSil
  11. İlk defa duydum , tadını çok merak ettim , eminim çok güzeldir.
    Harika bir sunum hazırlamışsın canım , ellerine sağlık .
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. ERGUVANIM ALDIM TABAĞI MMMMMMM EKŞİ
    :)

    YanıtlaSil
  13. Tarif çok değişik, turşu susatır diye yazın hiç yemezdim.Kesinlikle denemelik.

    YanıtlaSil
  14. İlk defa duyuyorum çok nefis olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  15. çok ilginç hiç bir günde olan turşu duymamaıştım...elinize sağlık...sizin tavuklu makarnayı dediğim gibi yaptım hımmm harika oldu...sevgiler

    YanıtlaSil
  16. İlk kez duyuyorum ama tarif senden olunca lezzetinden eminim.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  17. Ne kadar değişik bir turşu. Pek aram yoktur turşuyla ama mercimekli pilavla yakışıyorla dediğin gibi. Ellerine sağlık canım Erguvanım..

    Canım beni düşündüğüne de çok sevindim bu arada :)) Ayrıca senin Kerebiç kurabiyesini denedim, ilerleyen günlerde tarifi bloğumda olacak. Sevgiler canım..

    YanıtlaSil