Hatay'da yaz ayları çok sıcak geçer.Sıcak havalarda turşu yemek pek çoğumuzun aklına gelmez belki (gerçi benim kışın da çok nadir aklıma gelir) ama bu turşu tam tersi çoğunlukla yazın yapılır,iyice soğutularak çorba kıvamında ikram edilir,soğuk içildiği için de serinletme özelliğine sahiptir.Önemli bir özelliği de bir günde hazır olması;bir gün önceden yapılan turşu buzdolabında dinlendirilir ve ertesi gün içilmeye hazırdır.İçerisinde biz patlıcan ve acı biberi tercih ediyoruz ama taze fasulye gibi farklı sebzelerle de yapan oluyor.Mercimekli pilavla ayrılmaz ikilidirler,siz yakışacağını düşündüğünüz farklı yemeklerin yanında da deneyebilirsiniz.Yanına buz gibi ayranı eklemeyi de unutmamak lazım:)
Malzemeler: 4 adet orta boy patlıcan
4 adet yeşil biber(acı olması tercih sebebi)
4 adet kırmızı biber
1 baş sarımsak
1 kase toz sumak(veya tane sumak)
1 yemek kaşığı dolusu nane
Tuz
- Biberleri yıkayıp uzunlamasına ikiye keselim,tohumlarını ayıklayıp iri doğrayalım.(Altta 2.ve 3.resim)
- Patlıcanları yıkayıp alacalı soyalım,uzunlamasına dilimleyip iri doğrayalım.(Altta 4.ve 5.resim)
- Bir tencereye 4 su bardağı su koyup ocağa alalım,su kaynayınca sebzeleri ve 1 çay kaşığı tuz ilave edelim.
- 10 dakika haşlanan sebzeleri ocaktan alıp haşlama suyunda soğumaya bırakalım.(Fazla haşlamayalım,sebzeler ezilmesin)
- Sumağı derin bir tabağa alalım,üzerini kapatacak kadar ılık su (yaklaşık 2 kase kadar) ilave edip ekşisini suya bırakması için en az 1/2 saat bekletelim ve tel süzgeçten geçirip suyunu sebzelerin üzerine süzelim.(Altta 6.ve 7.resim) (Tane sumak kullanıyorsak en az 1 saat ılık suda ve süre sonunda elimizle iyice ovalayıp süzelim)
- Sarımsakları soyup biraz tuzla iyice ezelim,naneyle beraber tencereye ekleyelim.(Altta 8.resim)
- Tencerenin kapağını kapatıp buzdolabına koyalım,ertesi gün soğuk olarak servis yapalım.
- Afiyet olsun.
Cok inginc serinletmek icin tursu..
YanıtlaSilPatlican tursusunu duydum hem de yedim AMA bu cok farkli..
Eline saglik olsun canim.. Olsa da yesek simdi bu Austin sicaginda
Canım günaydın Adanada kaynatma turşu derler ellerine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilellerine sağlık canım ilk defa gördüm,fotoğraf iştah açıcı:)
YanıtlaSilserinletmesi ne güzeldir o sıcak havalarda :)
sevgiler...
hımmm değişikmiş ilk defa duyuyorum ellerıne sağlık canım
YanıtlaSilCanım, bu turşuya da bayılırım. Maraşlı bir arkadaşımdan öğrenmiştim. İnan, ağzım sulandı. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilNefis bir öğün seçeneği de sunmuşsunuz. Sevgiler.
çok değişikmiş canım.ilk defa duydum.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilEllerine sağlık tatlım biz kolay turşu derdik buna. Seninkide çok lezzetli belli.Ben bu hafta sonu yapacağım iyiki hatırlattın. Sevgilerimle..
YanıtlaSilçok farklı bir tarif benim için ama eminim çok lezzetlidir , ellerine emeklerine sağlık.
YanıtlaSilsevgiler...
Biz de çok yaparız ama adının fellah turşusu olduğunu bilmiyordum.Tek farkı sumak. Sumağında rengi nasıl da güzel çıkmış.Ellerine sağlık.Bir daha sefere ben de sumakla deneyeceğim.Eminim çok hoş olmuştur.
YanıtlaSilyengecim bu ne ya.süper görünüyor turşuya asla hayır diyemem kesinlikle yapıp yemem lazım.ellerine saglık süper olmuş.
YanıtlaSilİlk defa duydum , tadını çok merak ettim , eminim çok güzeldir.
YanıtlaSilHarika bir sunum hazırlamışsın canım , ellerine sağlık .
Sevgiler.
ERGUVANIM ALDIM TABAĞI MMMMMMM EKŞİ
YanıtlaSil:)
Tarif çok değişik, turşu susatır diye yazın hiç yemezdim.Kesinlikle denemelik.
YanıtlaSilİlk defa duyuyorum çok nefis olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilçok ilginç hiç bir günde olan turşu duymamaıştım...elinize sağlık...sizin tavuklu makarnayı dediğim gibi yaptım hımmm harika oldu...sevgiler
YanıtlaSilİlk kez duyuyorum ama tarif senden olunca lezzetinden eminim.Sevgiler:)
YanıtlaSilNe kadar değişik bir turşu. Pek aram yoktur turşuyla ama mercimekli pilavla yakışıyorla dediğin gibi. Ellerine sağlık canım Erguvanım..
YanıtlaSilCanım beni düşündüğüne de çok sevindim bu arada :)) Ayrıca senin Kerebiç kurabiyesini denedim, ilerleyen günlerde tarifi bloğumda olacak. Sevgiler canım..