8 Eylül 2011 Perşembe

PATLICAN KEBABI



   Yaz aylarında "Ne pişireyim?"diye sorduğumda eşimden aldığım on cevaptan dokuzu "Patlıcan kebabı"dır.Pikniğe gittiğimizde de mangal menüsü içerisine mutlaka dahil edilir.Bütün yaz boyunca sürekli gündemde olması bazen sıkıcı olsa da lezzetli bir yemek olduğu inkar edilemez.Geçenlerde sevgili eşimin hasretle! anması üzerine yaptığım patlıcan kebabını sizlerle de paylaşmak istedim.Daha önceden verdiğim bazı tariflerde belirttiğim üzere bu tarz fırın yemekleri ekmek fırınına gönderilir ve odun ateşinde pişmesi sağlanır.Bu yemekte tercih edilen patlıcanlar "Birecik patlıcanı"adı verilen uzun ve çekirdeksiz bir türdür.Yuvarlak tepsiye uyumlu olması ve dizmede kolaylık sağlaması nedeniyle dümdüz olanlardan ziyade hafif eğimli patlıcanlar seçilir.







   Malzemeler : 1,5 kg.uzun patlıcan
                           1/2 kg.orta yağlı kıyma
                           4-5 adet domates
                           7-8 adet biber
                           1 çorba kaşığı silme domates salçası
                           Tuz,pul biber,karabiber
                           1 su bardağı su


  • Kıymaya bir miktar tuz ilave edip yoğuralım.
  • Patlıcanları yıkayıp üçer santim kalınlığında dilimleyelim.
  • Kıymadan patlıcan dilimlerinin genişliğinde ve bir santim kalınlığında köfteler yapalım.
  • Tepsiye bir patlıcan bir köfte olacak şekilde dizelim.
  • Çukur bir kaba salça,tuz,karabiber ve pul biber ekleyelim,bir su bardağı su ile sosu açalım ve tepsideki yemeğin üzerine gezdirelim.(Yemeğin suyu fazla olmamalı)
  • Evde pişireceksek yemeğin üzerini pişirme kağıdı ile kapatalım,200 derecede ısınmış fırında bir saat pişirelim.
  • Domatesleri dörde dilimleyelim.
  • Tepsideki kağıdı çıkarıp,yemeğin üzerine biberleri ve dilimlenmiş domatesleri yerleştirelim, 15-20 dakika daha pişirelim.
  • Patlıcanların içi yumuşayıp üzerleri iyice kızarınca fırını kapatalım.
  • Sıcak sıcak yanında lavaş ekmek ve ayranla servis yapalım.
  • Afiyet olsun.





12 yorum:

  1. enfes bir görüntü canım.ellerine sağlık.afiyet bal olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ohhh mis bayılırım ya bana patlıcan olsun yeter:)))ellerine sağlık canım sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. nefis, bende menüme dahil ediyorum, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Nefis,ama kemer patlıcanlarınız gerçekten çok lezzetli.Ellerine sağlık.Sen tarif yayınladıkça ben şimdi orda olsam diyorum.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. offf offf şu saatte ağzımın suyu aktı valla, eşin bu kadar nefis görüntüsü olan bir lezzeti istemez de ne yapar ellerine sağlık güzel bir haftasonu dileklerimle...

    YanıtlaSil
  6. Sevdacığım;teşekkür ederim:)
    Deryacığım;patlıcan olunca burada da akan sular duruyor:)
    Noblesse;çok sevimdim:)
    Pembe Kekik;yolunuz bu taraflara düşerse en az iki kilo alıp döneceğinizi garanti ederim:)
    Mineciğim;kendisi daha patlıcanı görünce pişecek yemeği hayal edip ağzı sulanıyor,size de iyi haftasonları:)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık çok iştah açıcı görünüyor çok sevdiğim ve çok sık yaptığım bir lezzet

    YanıtlaSil
  8. Benimde hiç bıkmadan yiyebileceğim bir lezzet..
    Ellerine sağlık canım
    İştah açıcı görünüyor.

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık canım.
    Nefis bir görüntü.Lezzeti nasıl nefistir kimbilir.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. güzel memleketimin harika yemeklerinden biri daha.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık harika görünüyor,sevgiler

    YanıtlaSil
  12. resim taplo gibi olmuş:) bayılırım patlıcanın her türlüsüne ellerinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil