İster öğle,ister akşam yemeği isterse de hanımların çay saati olsun hiç reddedilmeyecek bir lezzettir mercimekli köfte.Benim de ne zamandır aklımdaydı,geçenlerde akşam yemeğine yaptım,yanında turşu ve ayranla servis ettim.Özlemişiz doğrusu sıcaklar azaldı ya artık daha sık yaparım.
Hatay'da köfte yoğrulurken biber salçası yerine öncelikle çekme biber tercih ediliyor eğer yoksa salça kullanılıyor.Çekme biber,yazdan kurutulan kırmızı biberlerin ıslatılıp yumuşatılarak et makinesinde çekilmesiyle elde ediliyor.O şekilde daha lezzetli oluyor ama herkes bulamayacağı için ben tarifi biber salçası ile verdim.
Hatay'da köfte yoğrulurken biber salçası yerine öncelikle çekme biber tercih ediliyor eğer yoksa salça kullanılıyor.Çekme biber,yazdan kurutulan kırmızı biberlerin ıslatılıp yumuşatılarak et makinesinde çekilmesiyle elde ediliyor.O şekilde daha lezzetli oluyor ama herkes bulamayacağı için ben tarifi biber salçası ile verdim.
Malzemeler : 1 su bardağı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı köftelik ince bulgur
1 adet iri kuru soğan
2 adet iri yeşil soğan
1/2 demet maydanoz
2 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı zeytinyağı
2,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
- Mercimeği yıkayıp 2,5 bardak su ile tencereye alalım,kaynayınca kısık ateşte iyice ezilene kadar pişirelim,mercimekler suyu tamamen çekmemeli biraz sulu kalmalı.(Mercimeğiniz suyu çok çekiyorsa biraz kaynar su ekleyebilirsiniz)
- Bulguru köfte yoğuracağımız derin tepsiye alalım,üzerine haşladığımız mercimeği kalan suyuyla beraber dökelim ,salçayı ekleyelim,çok hafif karıştıralım,bulgurun suyu çekmesi için 15 dakika üzeri kapalı dinlendirelim.
- Yeşil soğanı ince kıyalım,beyaz kısımlarını tepsiye ekleyelim,tuzunu ayarlayıp hafifçe yoğuralım.
- Kuru soğanı yemeklik kıyıp tavaya alalım,zeytinyağını ilave edelim,soğanlar sararana kadar kavuralım.
- Maydanozları kıyalım,soğanın önceden doğradığımız yeşil kısımlarıyla beraber köftenin üzerine dökelim.
- Soğanlar kavrulunca üzerine karabiber ve kimyonu ekleyelim,karıştırmadan ateşten alalım ve maydanoz,yeşil soğan karışımının üzerine gezdirelim.
- Köfteyi elimizi yakmadan tekrar yoğuralım,parçalar koparıp sıkarak şekil verelim ve servis tabağına dizelim.
- Kurutmadan taze taze yiyelim.
- Afiyet olsun.
işte bu köfte gerçekten lezzetli birşey hele bide yengem yaparsa.bende yapmıyorum ne zamandı ilk fırsattn denicem sevgilerne.eltin
YanıtlaSilBir daha ki biraraya gelişimizde sizlere de yapacağım inşallah,sevgiler elticiğim:)
YanıtlaSilbayılırım, sevmeyen de yoktur heralde, ellerine sağlık canım benim:))
YanıtlaSilher gün olsun her gün yerım ,çok sevıyorum tam kıvamında gorunuyor ellerıne sağlık
YanıtlaSilBizim evde bir tek ben sevdiği için yapılmıyor desem yeridir.Ancak birileri gelecek de öyle.Ellerine sağlık.Özlemişim.Annem varken bir araya sıkıştırırım artık:)Köftelerin çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilNoblesse;bulgur köftelerinin içinde en sevdiğim desem yeridir,teşekkürler.
YanıtlaSilZeymuran;ben de çok seviyorum,teşekkür ederim.
Pembe kekik;evdekilerin sevmemesi kötü,tek kişilik de yoğrulmaz,neyse annenle güzel bir ziyafet çekersiniz:)
Sevgiler...
Bu yenmezmi ya kahvaltı da bile yerim ellerinize sağlık
YanıtlaSilellerinize sağlık sevmeyen ve blmeyen yoktur sanırım nefis görünüyor mutlu hafta sonları dilerim
YanıtlaSilbol limonlu çok severim canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilçok çok güzel görünüyor emek verildiği belli:)) eline sağlık
YanıtlaSilGüloanne,Sevda,Susamçörekotu çok teşekkürler,sevgiler.
YanıtlaSilKendimce;ben de günün her saati yiyebilirim,sevgiler.
YanıtlaSil