1 Haziran 2011 Çarşamba

HIDIRBEY KÖYÜ-HATAY

   Günaydın sevgili dostlar,her yerde hava buradaki gibi güzel mi bilmiyorum ama bugün haziranın biri ve yaza resmen başlamış olduk.Bu aya sizlere Hatay'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden birini tanıtarak başlamak istiyorum.Hıdırbey köyü Hatay'ın Samandağ ilçesi sınırlarındaki Musa Dağı'nda bulunan yemyeşil,şirin bir köy.Daha önceden Ermeni vatandaşlarımızın yaşamış olduğu köy şu anda Müslüman bir Türk köyü.Kardeşimin rehberliğinde köye gitmek için Musa Dağı'na arabayla tırmanırken yolumuz baharın tüm güzelliğini yaşayan bir vadiden geçti,durup resimlemeden edemedik.Manzara gerçekten muhteşemdi.




Henüz olgunlaşmamış incirler.


Vadiden Antakya'ya bakış,karşı tarafta rüzgar enerjisinden elektrik üreten pervaneler görünüyor.



  Hıdırbey' de bir köy düğünü ile karşılaştık,hareketli müzik sesi her yeri sarmıştı,düğün ahalisi,köye tur düzenleyen insanlarla karışmıştı ve oldukça kalabalıktı.




 Köyün ortasından geçen derenin kenarında Musa Ağacı ihtişamlı görünümüyle yer alıyor.Yirmi kişinin kollarını açarak kucaklayamadığı 16,5 mt.yüksekliğinde,7,5mt.çapındaki 1500 yıllık ağaç şu an devlet tarafından koruma altına alınmış,köydeki tarihi evler ve kemerli köprü de aynı şekilde restore edilerek turizme kazandırılacakmış.

  Musa ağacının hikayesi de şu şekilde:Hz.Musa ve Hz.Hızır yolculukları esnasında Hıdırbey köyüne gelirler.Susadıkları için dere kenarında mola verirler,Hz.Musa elindeki asasını dere kenarına dikler,sularını içip yollarına devam ederler,bir süre sonra Hz.Musa asasını unuttuğunu farkeder.Geri dönüp baktıklarında asanın yeşermiş olduğunu görürler.O asanın şimdiki çınar ağacı olduğu söylenir.


Portakal bahçelerinin içindeki tarihi ev restore edilmeyi bekliyor.



Köy insanları güleryüzlü ve misafirperver.Karnınız acıktığında tandırda pişen biberli ve peynirli ekmeklerden yiyebilirsiniz.Biz biberli ekmeklerimizi yerken aynı zamanda sohbeti seven bir amcadan köy hakkında bilgi alma imkanı bulduk.Bize bahçesinden portakal da ikram etti.

Tandır,içerisinde odun yakılarak köz elde edilen ve ekmek,börek gibi yiyeceklerin iç duvara yapıştırılarak pişirildiği bir çeşit fırın.



Biberli ekmek,içerisinde çekilmiş kuru biber,çökelek peyniri,dövülmüş ceviz,susam,yeşillik,soğan,kekik bulunan Hatay'a ait bir yiyecek.

Köy defne sabunculuğunu yanı sıra zeytinyağı,nar ekşisi yaparak geçimini sağlıyor.Sepetler çam kozalağından yapılmış.

























5 yorum:

  1. resimlere bayıldım canım.gerçektende çok güzel bir köymüş.yemyeşil.koruma altına alınmasıda çok güzel bence.sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  2. Harika bir köymüş, fotoğraflar da harika:)
    Hatay'a zaten hep gitmek istiyordum, bu köyü de görünce daha bir pekişti. Şanslısınız:)

    YanıtlaSil
  3. Sevdacığım,teşekkür ederim.
    İssstanbul,umarım en kısa zamanda ziyaret etme imkanı bulursunuz,teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Ülkemizin her yeri ne kadar güzel mutlaka heryerine gitmek ve görmek lazım. Fotoğraflar çok güzel bilgiler ve paylaşımın için teşekkürler canım. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. ewt ben hataylıyım hiç biyerin yemegi buraya benzemez illede biberlisi katıklısı kebap çeşitler vb çok şey ben kırıkhanlıym

    YanıtlaSil