Ben bu börekle Gaziantep'e geldikten sonra tanıştım,buraya ait bir tarif.Yeşil zeytinli iç harcına kıyma da eklenmesi bana ilginç gelmişti ama yedikten sonra uyumsuz olmadığını farkettim.Benim değişik yemek deneme maceralarıma sabırla katlanan eşim yöresel yemeklerine hasret yaşamasın diye araya serpiştirmeye çalışıyorum.İç malzemesi hazırlandıktan sonra ekmek fırınına gönderiliyor ve börekler fırında pişip geliyor.Ekmek fırınları bir çok yerde yemek,börek vs. pişirimi yapıyor ama sizin yaşadığınız yerde yapılmıyorsa fırından alacağınız ekmek hamuru veya evde yoğuracağınız hamurla yapıp evdeki fırında pişirebilirsiniz. Kırma yeşil zeytinden yapılıyor,zeytinin çekirdeğinin ayıklanması biraz el oyalıyor ama başka bir zorluğu yok.
Malzemeler : 500 gr.yeşil zeytin
200 gr.kıyma
6 adet yeşil soğan
4 adet yeşil sarımsak (yoksa 5-6 diş kuru sarımsak da eklenebilir ama orijinal tarif taze sarımsaklı)
1 bağ maydanoz
1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1 çorba kaşığı biber salçası
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz,karabiber
- Zeytinlerin çekirdeklerini ayıklayıp her birini dişe değecek büyüklükte 3-4 parçaya keselim.
- Tavayı ısıtıp zeytinyağını koyalım,ısınınca kıymayı ekleyip kavuralım.
- Kıyma kavrulunca salça ekleyip karıştıralım.
- Zeytinleri ekleyip,ara sıra karıştıralım.
- Yeşil soğan ve sarımsakları ince kıyıp ekleyelim.
- Tuz,karabiber ilave edelim,yeşillikler fazla ölmeden tavanın altını kapatalım.
- Maydanozları kıyıp cevizle beraber harca karıştıralım.
- Ekmek fırınına gönderip kapalı börekler hazırlatalım.
- Afiyet olsun.
Canım ellerine sağlık iç harcı enfes görünüyor sevgiler.
YanıtlaSilçok ilginç bi tarif yeşil zeytin ve kıyma iç düşünmemiştim..
YanıtlaSilCevizle kıyma oluyor da zeytinle neden olmasın,diye düşünüyorum.Denemeye değer.Ben Gaziantep,Hatay mutfağına bayılıyorum.Deneyeceğim...Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilhiç yemedim hiçde duymamıştım canım.ama görüntüsü çok güzel.ellerine sağlık.öpüyorum.
YanıtlaSililk kez duydum bunu denemekte fayda var
YanıtlaSilellerine sağlık canım güzel olmuş