24 Ağustos 2011 Çarşamba

EKŞİLİ SEMİZOTU YEMEĞİ


  Haftasonu yolumuzun düştüğü bir dağ köyünün bostanından toplanan tazecik semizotları ile yaptım bu yemeği.Tarifi anneme ait,lezzetli ve hafif bir yemek.Semizotu çok narin bir sebze olduğundan en son eklemek ve çok pişirmemek gerekiyor.






   Malzemeler : 1 demet semizotu (1/2 kg.)
                         1 adet kuru soğan
                         1 adet kırmızıbiber
                         1 adet yeşil biber
                         2 adet domates
                         3 diş sarımsak
                         1/2 su bardağı yeşil mercimek
                         1/2 çorba kaşığı domates salçası
                         1/2 çorba kaşığı biber salçası
                         1 tatlı kaşığı nane
                         1 çorba kaşığı nar ekşisi
                         1,5 su bardağı sıcak su
                         Tuz,karabiber,zeytinyağı


  • Mercimekleri üzerini geçecek kadar su ile haşlayalım.
  • Tencereye zeytinyağı alıp ısıtalım,kuru soğanı yemeklik doğrayıp ekleyelim,sararsın.
  • Biberleri ve sarımsağı yemeklik doğrayıp ekleyelim,kavrulsun.
  • Domatesleri soyup küp küp doğrayıp ekleyelim,salçaları ilave edip karıştıralım,2 dakika pişsin.
  • Sıcak suyu,tuz ve arzu ettiğimiz kadar karabiberi ekleyip kaynamaya bırakalım.
  • Semizotlarını irice doğrayalım.
  • Yemek 2-3 dakika kaynayınca mercimek,nar ekşisi ve semizotunu ekleyelim,pişmeye bırakalım.
  • 5 dakika sonra üzerine naneyi ekleyip tencereyi ocaktan alalım.
  • Afiyet olsun.

8 yorum:

  1. Offff ekşili ekşili nasılda güzel ellerine sağlık canım öpüyorum.

    YanıtlaSil
  2. bizdede sarımsaklı yoğurtlu yapılıyor.çok faydalı bir yemek.ellerine sağlık cnaım.çok lezzetli görünüyor.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Ispanağa bazen yeşil mercimek koyuyorum ama semiz otuna hiç denemedim.Çok güzel bir tarif.Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. semizotunu ben de çok severim, yıkaması biraz zor, ıspanak gibi, ellerine sağlık, nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  5. Çok severim böyle ekşili yemekleri..
    Hele birde semizotlusaya bayılırım.
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  6. Derya;çok iştah açıcı oluyor gerçekte,teşekkür ederim.
    Pembe kekik;semizotuyla da tavsiye ederim,pişman olmayacaksın:)
    Sevda;sarımsaklı yoğurt da çok yakışır.
    Noblesse;yeşillik yıkaması eziyetli gerçekten,keşke pratik bir yolu olsa.
    Meliha;teşekkür ederim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Yeşil mercimekli ben de yapıyorum ama nar ekşisi kullanmamıştım, deneyeceğim. Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. Elif;nar ekşisi tadına tad katıyor,emin olabilirsin,sevgiler.

    YanıtlaSil