23 Nisan 2011 Cumartesi

ZILK SARMASI (PAZI SARMASI)




  Pancar,pazı,pezik gibi yöreye göre değişen bir çok ismi bulunan sebzenin Hatay mutfağında adına "zılk"denmektedir,sarması da "zılk sarması"olarak geçer.Pişirilirken bir çok Hatay lezzetinde olduğu gibi nar ekşisi kullanılır,limon tercih edilmez.Etlisi de çok güzel olur ama bu seferlik zeytinyağlı yaptım.

  Malzemeler : 2 demet zılk
                        2 su bardağı pirinç
                        1 adet iri kuru soğan
                        5 diş sarımsak
                        1 demet maydanoz
                        1/2 demet nane (kuru nane de olabilir)
                        1'er çay kaşığı yenibahar,karabiber(yenibahar isteğe bağlı)
                        1'er tatlı kaşığı fesleğen,kekik,pulbiber (isteğe bağlı)
                        1'er çorba kaşığı domates ve biber salçası
                        Tuz,zeytinyağı
                        Nar ekşisi(Bulamayanlar limon da kullanabilir)
  • Zılk yapraklarını güzelce yıkayıp saplarını keselim.
  • Yayvan bir tencerede su kaynatıp,içerisine 1 tatlı kaşığı tuz atalım.
  • Yıkadığımız zılkları kaynayan suya önlü arkalı batırıp çıkaralım,suda çok kalmasın,çok yumuşar,pişerken dağılır.
  • Pirinci yıkayıp bir kaba alalım.
  • Üzerine yemeklik doğradığımız soğan,sarımsağı,kıyılmış maydanoz,naneyi,salçaları,tuz ve baharatları en son 2 kaşık nar ekşisini ve zeytinyağını ekleyip iyice yoğuralım.
  • Haşlanan yaprakların ortasında çok kalın olan damarları yaprakları yırtmadan keselim,çok büyük olan yaprakları enine ikiye kesip kullanalım.
  • Sarmayı pişireceğimiz tencerenin dibine zılk saplarından yerleştirelim,sarma dibine tutmasın.
  • Yaprakların damarlı kısımları üste gelecek şekilde düz zemine serip bir ucuna iç malzemesi koyup,orta sıkılıkta saralım.
  •  Tüm sarmalar bitince üstlerine varsa dolma taşı yoksa tabak kapatalım ki sarmalar pişerken dağılmasın.
  • Tencereye biraz tuz atıp 1,5 su bardağına yakın su ekleyip,kaynayana kadar yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte pişirelim.
  • Pişmeye yakın tencereye 1 kaşık nar ekşisi ekleyip,ayrı bir cezvede 2 çorba kaşığı zeytinyağında kızdırdığımız 1 çorba kaşığı kuru naneyi gezdirelim,bu işlem ekstra lezzet katıyor.
  • Pişip pişmediğini kontrol edip ocaktan alalım,fazla suyu kaldıysa bir kaseye süzelim.(Baharatların ve ekşinin lezzeti suya geçtiği için çorba gibi içebilirsiniz)
  • Sarmalar servise hazır,afiyet olsun:))


                       
             
                       

4 yorum:

  1. Yanında sarımsaklı yoğurt ta olursa lezzeti katmerlenir. ellerine sağlık canım.Yiyenlere afiyet olsun,

    YanıtlaSil
  2. Ben canım anneme yanında sarımsaklı yoğurtla yaparım,öptüm.

    YanıtlaSil
  3. bizde üsütne sarımsaklı yoğurt dökeriz .harika olur.ellerine sağlık canım.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Sarımsaklı yoğurtla güzel olur gerçekten,sevgiler.

    YanıtlaSil