Borani yemeği adını 1.yy.da Abbasiler'in ünlü hükümdar halifesi Harun Reşit'in gelini,Abbasiler'in 7.halifesi Memun'un eşi Buran'dan almaktadır.Yaşamı boyunca çok marifetli olması ve çok güzel yemek pişirmesi nedeniyle ismi bugünlere gelmiştir.
Buran Memun'la evlenirken çeyiz olarak üzeri incilerle bezenmiş yeşil ipek bir halı getirmiş ve rivayete göre ana düğün yemeği bu halıya atfen ıspanak ve pirinçle pişirilmiş,ıspanak halıyı pirinç ise inci tanelerini temsil etmiş.
Hatay mutfağında borani yemekleri tuzluyoğurtla yapılmaktadır,kabak boraniyesi,yeşilsoğan boraniyesi,ıspanak boraniyesi,bakla boraniyesi gibi türleri bulunmaktadır.
Malzemeler : 1 kg.kış kabağı
400 gr.kuşbaşı et
2 su bardağı haşlanmış nohut
4-5 yemek kaşığı tepeleme tuzlu yoğurt (tuzlu yoğurdunuzun kıvamına göre değişiklik gösterir.Tuzlu yoğurt yoksa 1/2 kg.süzme yoğurt kullanabilirsiniz.)
1 adet kuru soğan
1 baş sarımsak
Sıvıyağ,pulbiber
- Kabağı küp küp,soğan ve sarımsağı yemeklik doğrayalım.
- Etleri kavuralım.
- Pişen etlere 2-3 kaşık yağ ekleyip soğan,sarımsak ve kabakları ilave edelim ara sıra karıştırarak iyice pişene kadar kavuralım.
- Nohutları ekleyip suyunu ayarlayalım,çorbadan biraz daha kıvamlı olsun.
- Tuzlu yoğurdunu ekleyip karıştıralım ve kaynamaya bırakalım.
- Yemek özleşince ateşten almadan 3-4 kaşık sıvıyağda pulbiber kızdırıp üzerine ekleyelim veya servis esnasında tabaklara da ekleyebiliriz.
- Süzme yoğurt kullanacaksanız yemeğin suyu kaynayınca bir kaç kepçe yoğurda ekleyin ve yemeğe sürekli karıştırarak ilave edin ki yoğurt kesilmesin.
- Varsa içine 4-5 adet baş biber(kuru biber)ekleyebilirsiniz.
- Tuzlu yoğurt adı üstünde tuzlu olduğundan tadına bakıp eğer az bulursanız tuz ekleyebilirsiniz,ben ihtiyaç hissetmedim.Süzme yoğurt kullanırsanız damak zevkinize göre tuz ilavesi gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder