22 Haziran 2011 Çarşamba

IHLARA VADİSİ-AKSARAY



Vadiye tepeden bakış




  Ihlara Vadisi,Aksaray il sınırları içerisinde,şehre 40 km.uzaklıkta bulunmaktadır.Aksaray-Nevşehir karayolunun 11.km.den sapılarak veya Derinkuyu'dan gidilebilmektedir.Ihlara Vadisi ismini vadinin girişinde bulunan Ihlara Köyü'nden almaktadır ve eski adı "Peristremma"dır.Köye varmadan aracınızı parkedip yukarıdan vadiyi izleyebilir daha köyü geçip vadinin merdivenle inilen ücretli girişinden girebilirsiniz,merdivenleri tekrar çıkmak insanı epey zorlasa da manzara seyrederek inişi gayet zevkli.Aşağıya indiğinizde vadinin iki yanından yürünerek Belisırma Köyü'ne kadar yürünebiliyor.

  Hasandağı yanardağının aktif olduğu dönemlerde püsküren bazalt ve andezit yoğunluklu lavların soğumasıyla ortaya çıkan çatlak ve çökmeler sonucunda oluşmuştur.Vadinin ortasından bu çatlaklarda kendisine yol yapan Melendiz çayı geçmektedir.Melendiz çayına ilk çağlarda verilen isim "Kapadokya Irmağı"anlamına gelen "Potamus Kapadukus"dur.

  Vadi yaklaşık 10 km.uzunluğunda ve 80 mt. derinliğindedir,her iki yamacına oyulmuş 100 kadar kilise,barınak,mezar bulunmaktadır.Bu kiliselerden en iyi korunmuş olanları Ağaçaltı,Pürenliseki,Kokar,Yılanlı ve Kırkdamaltı kiliseleridir.Kilise süslemeri 6.yy.dan başlayıp 13.yy.a kadar sürmektedir.Ihlara Vadisi jeomorfolojik özelliklerinden dolayı din adamları için uygun inziva ve ibadet yeri olmuştur.Savaş ve istila dönemlerinde ise gizlenme ve korunma görevi görmüştür.






Vadiye 382 adet merdivenle iniliyor.


İlk resim bir barınağa ait,ağaçaltı Kilisesi duvar ve tavan resimleri,son resim yamaçtaki taşlara oyulan yaşam alanları




Melendiz Çayı














 




5 yorum:

  1. Ihlara Vadisi'ne çok önceleri Mayıs ayında gitmiştim.Çok güzeldi.saatle r boyu yürüyüp gezmiştik.Fotoğraflarda o güzellik halen duruyor.Çok sevindim...

    YanıtlaSil
  2. Biliyormusun benim köyüm aksaraya çok yakın ama köye uzun zamandır gitmedim hele burayı hiç bilmiyordum kısmet olursa bayrama gideceğim inş. bende gezebilme fırsatı bulurum.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Pembe kekik,gerçekten çok güzel bir doğa harikası ve tarihi yaşam izlerinin birleşimi,deformasyonlar var ama şimdilerde tarihi bilincimiz biraz daha fazla geliştiğinden kalanlar korunmaya çalışılıyor,sevgiler.
    Sevil,mutlaka gitmelisin,hayran kalacağına eminim,sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Canım,
    bilgiler ve fotoğraflar için teşekkürler. Çok güzel bir yer. Ülkemin her köşesi ayrı bir güzel.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  5. Sevgili bülbülün yeri,gerçekten her yerinde ayrı güzellikler keşfedilmeyi bekliyor,kıymetini bilmemiz lazım,sevgiler.

    YanıtlaSil