21 Mayıs 2012 Pazartesi

ZAHTER SALAMURASI


  Daha önce tazesiyle yapılan salata tarifini vermiştim zahterin.Zahter,herkesçe bilinen kekik bitkisinin yöresel ismidir. .Bu bitki baharla beraber çıkar ve kısa sürede zamanı geçer.Hatay'da çok sevilen ve yenilen zahterin,her mevsim tüketilebilmesi için salamurası basılmaktadır.Zahter salamurasının aynı tazesi gibi salatası yapılır.



  • Salamurayı yaparken zahterleri kavanoza çok sıkı basmak ve hava almasını engellemek gerekir,bu uzun süre dayanıklı olmasını sağlar.İlk resimdeki iki kavanozda toplam 1 kg.zahter var.
  • Taze zahter çok çabuk karardığı için,bekletmeden kullanmalısınız.


Malzemeler : 1 kg. taze zahter
                    1 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu
                    1 yemek kaşığı dolusu limon tuzu
                    1 yemek kaşığı dolusu pul biber
                    2 kahve fincanı zeytinyağı
                    2 kalın dilim limon

  • Zahterleri ayıklayıp bol su ile yıkayalım,süzgece alıp suyunun süzülmesini sağlayalım.
  • Suyu süzülünce derin bir kaba alıp tuz,limon tuzu ve biber ilave edip harmanlayalım.
  • Temiz ve kuru kavanozlara sürekli düzeltip bastırarak zahteri basalım.
  • Kavanozlara artık elimizle basamayacak kadar zahter doldurduktan sonra her kavanoza 1 kahve fincanı zeytinyağı ilave edelim,en üste 1 limon dilimi yerleştirelim.(Altta 2.resim)
  • Kavanozun ağzını kapağını iyice bastırarak sıkıca kapatalım.
  • Serin ve gölge bir yerde bir ay kadar beklettikten sonra kullanmaya başlayalım.
  • Afiyet olsun.










27 yorum:

  1. Ben her sene yaparım.Biz de kekik çok sevilir.Ama pul biber hiç koymadım.Oysa acıyı severiz.Ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Koyduğum pul biber çok olmadığı için acı yapmıyor sadece lezzet katıyor,kullanırken ayrıca biber ekliyorum.
      Teşekkürler,sevgiler:)

      Sil
  2. BANA ÇOK YABANCI OLAN BİR BİTKİ AMA EMİNİM HARİKA OLUR ARKADAŞIM ELLERİNE EMEKLERİNE SAĞLIK.

    SEVGİLER..

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Çoğunlukla sadece kuru baharat olarak biliniyor,tazesinin keskin bir tadı var ama rastlarsan bir denemeni tavsiye ederim,sevgiler:)

      Sil
  3. Benimde en çok sevdiğim baharat. Ellerin dert görmesin ne güzel yapmışsın ERGUVAN VAKTİ'm..Sevgilerimle.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,benim de vazgeçilmezim,sevgilerimle:)

      Sil
  4. iştebu !
    ben bayılırım zahterin salamurasına,geçen gün biraz araştırıp yapsammı diyordum,araştırmama da senin yazınla başlamış oldum:)
    eline sağlık canım,bulabilirsem mutlaka yapacağım..

    YanıtlayınSil
  5. Kurutarak kullanıyordum,salamurası daha iyi taze taze :)Ellerine sağlık,sevgilerimle:))

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Kurutulmuş olarak da vazgeçemiyorum,et ve tavuk marinesinde,bir çok yemek ve böreği hazırlarken tatlandırmak için kullanıyorum.
      Salamurasının salatası çok güzel oluyor.
      Sevgiler:)

      Sil
  6. Selamlar arkadaşım nerde yöresel ben orda keşke biraz daha uzatsaymışim etkinligi çok farklı zehter bitkisi kekige benziyo sanki ama bizim bildigimiz kekiklerdenmi yaylarda oluyo bizim oralarda kurutarak kullanıyoruz biz .Ellerine emeklerine saglık arkadaşım çok deger veriyosun yöresel degerlere ve böylce gelicek neslede akdarmış oluyosun.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin arkadaşım,tekrar başlamayı düşünürsen seve seve katkıda bulunurum.
      Zahter kekiğin yöresel adı,burada dağlarda,yaylalarda doğal yetişir,köylüler toplayıp pazarlarda satar.
      Teşekkür ederim,sevgilerimle:)

      Sil
  7. Canım görüntü harika mis gibide kokar ellerine sağlık afiyetle tüketin sevgiler.

    YanıtlayınSil
  8. buram buram kokusu buraya kadar geldiyengecim.bende yaptim kahvaltıda süper oluyor bence.ellerine saglık.

    YanıtlayınSil
  9. zahter. duymamışım. yabani kekik mi acaba. yabanisini gördüm ama hatayda değil orta anadoluda. biliyo musun organik kekik projesi yazmıştımdı.
    :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Evet,doğada müdahalesiz yetişiyor,bu mevsim dağlarda çok bulunur hatta sezonu bitmek üzere.

      Sil
  10. Erguvancım, çok faydalandım. Geçen hafta alıp, duyduklarıma göre yapacktım. Tam zamanında bir yayın oldu benim için, teşekkür ederim.
    Ellerinize sağlık, afiyetler olsun.
    Güzel bir gün diliyorum, sevgilerimle...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah faydalı olur,zevkle yersiniz,sevgilerimle Sare abla:)

      Sil
  11. Ben salatasını çok severim, turşusunu hiç bilmem.hARİKA.

    YanıtlayınSil
  12. salatasına bayılırım turşunu merak ettim şimdi:))))
    ellerine sağlık

    YanıtlayınSil
  13. ellerinize sağlık teşekkür edrim çok faydası oldu dün aldım ve biraz önce yaptım anlattıklarınıza göre ama 300 gr koydum zahteri bu yüzden kavanoz tam dolmadı.acaba boşluk kaldı diye bozulur mu? cevaplarsanz çok sevnrm sevgiler:)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Kavanoza zahteri sıkı sıkı basıp tam doldurmaktaki amaç içerisinde hava kalmamasını sağlamak,bu nedenle tam dolacak daha küçük bir kavanoza basarsanız hava almayı önlemiş olursunuz ve salamuranız dayanıklı olur.
      Sevgiler.

      Sil
    2. çok teşekkür edrim daha küçük bir kavanoza geçirdim.

      Sil