31 Mart 2011 Perşembe

TEPSİ KEBABI



  Tepsi kebabı Hatay'da çok yapılan bir et yemeğidir.Bol malzemeli olduğundan çok lezzetlidir ve yapılışı da gayet pratiktir.Çarşılarda kasap ve fırın yanyana olur,kasaba istediğiniz miktarda hazırlatıp yandaki fırında pişirtebileceğiniz gibi evde de hazırlanıp pişirilen bir yemektir.Kıymanın içerisine konulan malzemeler(bu malzemelere zerzevat adı verilir) bıçakla değil zırh dediğimiz aletle kıyılır ve bu işlem sırasında kıymanın içerisine zerzevat iyice yedirilir.Böylece et malzemelerin tüm lezzetini almış olur.Tabi zırhla doğramayı bilmeyenler zerzevatını bıçakla küçük küçük doğrayıp etle yoğurarak da yapabilirler.Tepsi kebabının bir özelliği de tepsiye kalın basılmamasıdır yoksa içi iyi pişmez,ince ve tepsinin kenarlarından hafifçe yukarı çıkacak şekilde basılır,pişince et zaten ortaya doğru çekilir.
  Ben üstüne çocuklar sevdiği için patates koydum ama konmazsa et daha iyi kızarır,o şekilde yapmanızı öneririm.Bir de domatesin yanısıra üzerine kırmızı veya yeşil biber de dizilir,henüz hormonsuzu çıkmadığından ben koymadım,domatesi de hormonsuz kullandım.Yaz geldiğinde o halini de resimleyip yayınlayacağım.
  Tepsi kebabı yanında lavaş ekmek ve ayranla yenir.Evde pilav ve ayranla da sunulabilir.




Malzemeler : 1 kg.orta yağlı kıyma (dana-kuzu karışık kullandım)
                      4 adet kuru soğan
                      8 adet domates (4 tanesi içine,kalanı üzerine)
                      10 diş sarımsak
                      10 adet kırmızı/yeşil biber (karışık da kullanabilirsiniz,4 tanesi içine kalanı üzerine)
                      3 demet maydanoz
                      1 kaşık domates salçası
                      Kimyon,karabiber,yenibahar,tuz(Baharatlar bol kullanılır ama arzuya göre azaltılır)

Not:Bu ölçülerle 2 adet 30 cm.lik yuvarlak fırın tepsisi yemek çıkacaktır.
  • Tüm malzemeleri incecik kıyıp,ete ekleyin.
  • Salça ve baharatları ekleyip güzelce elinizle yoğurun.
  • Fırın tepsisine elinizle bastırıp düzelterek,kenarlarına çıkacak şekilde eti yayın.
  • Bir su bardağından biraz eksik suyu üzerine gezdirin.
  • 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin.
  • Dörde bölünmüş domatesleri ve bütün haldeki biberleri tepsinin üzerine dizip 10-15 dakika daha pişirin.
  • Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder