29 Mayıs 2012 Salı

BİBERLİ EKMEK


  Biberli ekmek Hatay'da yaz kış demeden,günün hangi öğünü olursa olsun çok severek yenilir.Yazdan  kurutulmuş biber,kullanılacağı zaman suya ıslatılır ve çekilir,biberli ekmek yapımında bu biber tercih edilir.Biber salçası da çekme biberiniz yoksa alternatif olarak kullanılabilir.Makbulü acı olmasıdır ama biberli ekmek sevip de acı yiyemeyenler,tatlı biber veya biber salçasıyla da yapabilir.

  Katıklı ekmekte olduğu gibi evde harcı hazırlanır ve çarşı fırınına pişirmeye gönderilir.Ekmeği lahmacun gibi ince açılır,üzerine harç yayılır ve pişirilir.



28 Mayıs 2012 Pazartesi

ŞEYH MUALLA


  Hepinize güzel ve mutlu bir hafta dilerim sevgili dostlar.

  Bugün sizlerle Hatay'da yaz aylarında yapılan,çok hafif,sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli bir zeytinyağlı tarifi paylaşmak istiyorum.Malzemeleri yöresel değil,her yerde bulunur,kolayca pişirip tadabilirsiniz bu yemeği.




24 Mayıs 2012 Perşembe

PUDİNGLİ BİSKÜVİLİ PRATİK PASTA


   Sizi yormadan çocuklarınızı mutlu edecek bir tarif,aslında tariflik bir şey de yok.Zaten annem "bunu da mı yazacaksın?" dedi,ben de boynum bükük "bulunsun" dedim:)Bundan bir gün önce yaptığım beyaz kremalı pastadan ısrarlarımla bir dilim yiyen oğlumdan,bu pastayı yapınca bir sürü iltifat aldım.Hem de öbür tarife üç kat daha fazla zaman ve emek harcamışken...:))




REGAİP KANDİLİ VE KATIKLI EKMEK


  Bugün Regaip Kandili,hepimize hayırlar getirmesini dilerim.Dualarımızın kabul olacağı güzel bir gün olsun inşallah.

  Yine Hatay mutfağından bir tarif vereceğim sizlere.Ispanak mevsiminin sonunda yapıldı ama marketlerde yazın da ıspanak bulma ihtimali oluyor.Gerçi ıspanak yerine semizotu kullanabilirsiniz,müthiş lezzetli oluyor diyeceğim ama herkese hitap etmeyebilir.

  Bu nasıl ekmek,resmen börek diyebilirsiniz ama tarif bu isimle anıla gelmiş.Nedeni de katıklı ekmeğin Hatay^da ekmek fırınlarında pişiriliyor olması.Herkes evinde iç malzemesini hazırlar yani "katık" kısmını,fırına gönderir,fırında da ekmek hamuru ince açılır iç malzemesinden ortaya uzunlamasına yerleştirilir,kenarları ortası kapanmayacak şekilde üste kıvrılarak,uçları birleştirilir ve pişirilir.

  Katıklı ekmeği hava durumu ve zevkinize göre çorba,ayran veya çay ile servis yapabilirsiniz.


23 Mayıs 2012 Çarşamba

MERCİMEKLİ AŞ


  Mercimekli aş,yaz kış çok severek yediğimiz pilavlardan bir tanesi,yazın piştiğinde yanında bir önceki yazımda tarifini verdiğim fellah turşusu öncelikli tercihtir bizim için,mevsim salatası,turşu,taze soğan ve mevsim yeşilllikleriyle de çok güzel olur.



22 Mayıs 2012 Salı

FELLAH TURŞUSU


  Hatay'da yaz ayları çok sıcak geçer.Sıcak havalarda turşu yemek pek çoğumuzun aklına gelmez belki (gerçi benim kışın da çok nadir aklıma gelir) ama bu turşu tam tersi çoğunlukla yazın yapılır,iyice soğutularak çorba kıvamında ikram edilir,soğuk içildiği için de serinletme özelliğine sahiptir.Önemli bir özelliği de bir günde hazır olması;bir gün önceden yapılan turşu buzdolabında dinlendirilir ve ertesi gün içilmeye hazırdır.İçerisinde biz patlıcan ve acı biberi tercih ediyoruz ama taze fasulye gibi farklı sebzelerle de yapan oluyor.Mercimekli pilavla ayrılmaz ikilidirler,siz yakışacağını düşündüğünüz farklı yemeklerin yanında da deneyebilirsiniz.Yanına buz gibi ayranı eklemeyi de unutmamak lazım:)


21 Mayıs 2012 Pazartesi

ZAHTER SALAMURASI


  Daha önce tazesiyle yapılan salata tarifini vermiştim zahterin.Zahter,herkesçe bilinen kekik bitkisinin yöresel ismidir. .Bu bitki baharla beraber çıkar ve kısa sürede zamanı geçer.Hatay'da çok sevilen ve yenilen zahterin,her mevsim tüketilebilmesi için salamurası basılmaktadır.Zahter salamurasının aynı tazesi gibi salatası yapılır.