8 Eylül 2011 Perşembe

KEREBİÇ

   Hatay,Gaziantep,Kilis ve Mersin'de özellikle bayramlarda yapılıp yenilen bir tatlıdır kerebiç.Tatlı diyorum çünkü kerebiçi üzerine dökülen köpüğü ile ilk defa denediğinizde bir-iki lokmada kesilirsiniz,değme şerbetli tatlıya taş çıkartacak kadar tatlı olur.Yapılırken içerisine konulan malzemeler,yeme şekilleri hatta isminin söylenişinde farklılıklar olsa da,saydığım illerin hepsinde geleneksel bir lezzet olmasının nedeni bu mutfakların hepsinin ortadoğu mutfağından etkilenmiş olmasıdır.Suriye ve Lübnan mutfağında tamamen irmik ve yağla yapılır,Mersin'de içerisine irmik ve un konur,Hatay'da un konur ve zeytinyağı ile yoğrulur,hem Hatay hem de Mersin'de helva köpüğü denilen çöven kökünden elde edilen beyaz renkte tatlı köpükle yenir.Bu köpük çarşıda hazır satılır kimse evinde yapmaz,bildiğim kadarıyla zahmetli bir yapım aşaması var.Gaziantep'te margarin ve yumurta ile yapılır,köpük bilinmez, pudra şekeri serpilerek yenir.Hamur yapıldıktan sonra ceviz iriliğinde alınır,içli köfte gibi içi çukurlaştırılır,şeker ve tarçınla karıştırılmış antep fıstığı ya da ceviz içine doldurulur ve kerebiç kalıbına bastırılarak şekil verilir.Bu kalıplar aktarlarda,yöresel ürünler satan dükkanlarda bulunur.Bazıları "kereviç" der,bazıları "gerebiç",geldiği her ilde ufak tefek değişime uğramıştır ama hepsinde de çok sevilir.
   Ben kerebiçi köpükle yemeyi severim zaten o zaman tatlı özelliğini alır ama şu an Gaziantep'te olduğumdan köpük alamadım,ben de kurabiye gibi pudra şekeri serperek servis yaptım.Hatay'a gittiğimde köpük alıp o şeklini de resimleyeceğim.Hamurunu yaparken margarin ve sıvı yağı karıştırdım,daha önce yaptığımda köpükle servis edecekmiş gibi hamuruna şeker koymamıştım,pudra şekerine rağmen tatsız olmuştu.Bu sefer bu ayrıntıyı unutmadım,tadı çok güzel oldu.Bir kısmını antep fıstıklı kalanını da fındıklı yaptım.




Malzemeler : 1/2 paket margarin(oda sıcaklığında)
                        1 su bardağı fındık yağı
                        1 su bardağı su
                        1 su bardağı pudra şekeri
                        1 çay kaşığı silme karbonat
                        Aldığı kadar un

İç malzemesi : 2 su bardağı toz antep fıstığı
                          3 yemek kaşığı toz şeker
                          1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için      :  Pudra şekeri

  • Yoğurma kabına oda sıcaklığındaki margarini,sıvı yağı,su ve pudra şekerini alıp elimizle karıştıralım.
  • Karbonatı ekleyelim,unu azar azar ilave edelim ve kulak memesi kıvamında bir hamur yoğuralım.
  • Fıstık,tarçın ve şekeri bir tabağa alıp karıştıralım.
  • Hamurdan ceviz iriliğinde koparıp ortasını çukurlaştıralım,içerisine 1 tatlı kaşığı iç koyup kapatalım ve kalıpla şekillendirelim.(Kalıp yoksa elle de şekil verilebilir)
  • Hafifçe yağlanmış tepsiye dizip önceden ısınmış 180 derecelik fırında beyaz kalacak şekilde pişirelim.(Yaklaşık 15 dakika)
  • Fırından çıkan kurabiyelerin iyice soğumasını sağlayalım,soğuduktan sonra pudra şekerine bulayalım.
  • Afiyet olsun.






                    

16 yorum:

  1. orda çok meşhur bu evet geçen bayram oralardaydım bende
    ellerine sağlık nefis görünüyor canım

    YanıtlaSil
  2. sayenizde bakalım daha neler öğreneceğim:))hiç bilmediğim bir tatlı, senin gibi becerebilir miyim bilmiyorum ama denemek isterim, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Canım bayılırım Kerebiçe uzun zaman
    oldu yapmayalı ellerine sağlık sev
    giler...

    YanıtlaSil
  4. Hiç yemediğim bir lezzet ama inanılmazda merak ediyorum.
    Hep aklımda ve en kısa zamanda denemeyi çok isterim.
    Ellerine sağlık cnaım..

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık,gene değişik ve nefis bir tarif.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. nefissss ellerinize sağlık bende dün yapmıştım ama senin kerebiçlerin benimkine 1o basar doğrusu

    YanıtlaSil
  7. Hande;teşekkür ederim:)
    Noblesse;yapımı hiç zor değil,senin gibi işler çıkaran birisi için çocuk oyuncağı:))
    Derya;teşekkür ederim:)
    Meliha;çocuklar da çok severler,tavsiye ederim:)
    Pembe kekik;teşekkür ederim:)
    Güloanne;çok mütevazisin,eminim o da çok nefistir,teşekkür ederim:)

    Sevgiler:))

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar canim, geleneksel Gerebici bu bayramda yaptim, simdi sende görünce animsadim ben hic fotograf cekmemisim budefa, son ikitane kaldi onu cekmek eklemek gerek, hos blogumda var. Evet dedigin gibi Kilis de de pudra sekeri ile yeriz. Esim anlatir kendisi cocuk iken köpükle yerlermis ama ben hic görmedim o günleri, hep pudra sekerli bilirim. Kizim anne bayramda gene gerebic yapalim dedi ve bana geldi beraberce bayram eveli yaptik.
    Harika oldu son iki tanesi bekliyor...

    YanıtlaSil
  9. Zeymuran;teşekkürler:)
    Anneminkızıyım;eminim harika olmuştur,resimlerini bekliyorum:)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. gaziantepte 1buçuk yıl kaldım yemeklerine tatlılarına hayran kaldım..ama kerebiçi duymadım hiç yada yedim ama ismini hatırlamıyorum herneyse siz çok güzel yapmışsınız valla..ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  11. Şirin;genelde bayramlarda yapılır,teşekkür ederim,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  12. Benim esimde gaziantepli fakat daha önce bunu görmedim gazi antepte kaynanam yapmadi :) sen görürsün kaynana :) ellerine saglik canim cok güzel blogun. hele yemekler bir harika gercekten bak iltifat degil :)

    YanıtlaSil
  13. Yalniz izleyiciler kismini göremedim, izlemeye almak istedim fakat yoktur...

    YanıtlaSil
  14. Hoşgeldin Nesliname,bloğum ve yemekler hakkında yazdıkların beni çok mutlu etti,teşekkür ederim.Kerebiçi Antep'te herkes bilir ama belki denk gelmemiştir,sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  15. Merhaba. Kerebiç'i bayramda gittiğimiz Mersin'de tatma imkanım oldu, beğendim. Yazınızda bahsettiğiniz köpük ise, "ne yaratıcık" dedirtiyor.
    Çok güzel görünüyorlar, denemek lazım.
    Ellerinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil