22 Nisan 2011 Cuma

KARNIYARIK



  Yazın annem pazara gittiğinde patlıcan tezgahlarının başından almak çok zor oluyor.Dolmalık,közlemelik,karnıyarıklık vs. derken aldıklarımızın çoğunu patlıcan oluşturur.Patlıcan diğer sebzelerin,etin,tavuğun yanına o kadar yakışıyor ki bir çok yemeği yapılıyor ve sebzeyi pek sevmeyen insanların bile hayır demediği bir yiyecek.Patlıcan Gaziantep'de de sofraların baştacı,eşim "sebze yemiyorsunuz" dediğimde "patlıcan yiyoruz ya:)"cevabını verir,tercihi etli versiyonlar tabii ki.
  Ben de bu sene patlıcan sezonunun açılışını çok sevdiğim bir yemek olan  karnıyarıkla yapmak istedim.




Malzemeler : 4 adet patlıcan (orta uzunluk ve genişlikte,düzgün olmalı)
                      200 gr.kıyma
                      1 adet kuru soğan
                      3 diş sarımsak
                      2 domates
                      2 yeşil biber
                      1/2 kaşık domates salçası
                      1/2 kaşık biber salçası
                      1/2 demet maydanoz
                      Karabiber,Tuz,Pulbiber
  •  Patlıcanları alacalı soyup,bıçakla karnına boydan boya derin bir çizgi atalım.
  • Acı çıkmasından endişe ediyorsanız tuzlu suda yarım saat beklettikten sonra suyunu süzüp,kızarırken yağ sıçratmaması için temiz bir bezle iyice kurulayalım.
  • Kıymayı tavaya alıp biraz sıvıyağ ekleyerek kavuralım.
  • Soğan ve sarımsağı yemeklik doğrayıp kıymaya ekleyelim.
  • Tuz,kırmızı pulbiber,karabiber ekleyip,karıştıralım.
  • Maydanozları kıyalım.
  • İç malzememiz pişince ocaktan alıp,kıyılmış maydanoz ekleyip karıştıralım.
  • İyice kuruladığımız patlıcanların her tarafını eşit şekilde kızgın yağda kızartalım.(Yağ kızgın olursa patlıcan fazla yağ çekmez,ağır olmaz)
  • Kızaran patlıcanları cam fırın kabına alalım,ortaların kaşıkla iç malzemesini dolduralım.
  • Domates ve biberleri dilimleyip,karnıyarıkların üzerine dizelim.
  • Bir kasede salçaları bir-bir buçuk bardak su ile açıp,tuz,karabiber ekleyelim ve yemeğin üzerine gezdirelim. 
  • Fırını 200 derecede ısıtıp yemeği 15 dakika fırınlayalım.
  • Fırından çıkan yemeğimizi sıcak sıcak servis yapalım.









7 yorum:

  1. Daha dün işyerinde yemekte yemiştim. Ama nerde evde yapılan gibisi. Çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten ev yapımı her şeyin tadı bir başka.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Canım hayırlı cumalar ellerine sağlık karnıyarı
    ğa daha doğrusu patlıcanlı her şeye bayılırım sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. sağlık sorunlarından dolayı npek karnıyarık yıyemıyorum ama görüntüsü çok güzel canım.ellerine sağlık.hayırlıu cumalar.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Derya benim çevremdeki herkes de bayılıyor,hayırlı cumalar.

    Sevda;önemli olan sağlık,geçmiş olsun,sana da hayırlı cumaar,sevgiler

    YanıtlaSil
  6. bir kilisli olarak bende patlıcanı çok severim.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim Eylem,iyi haftasonları

    YanıtlaSil