9 Mart 2012 Cuma

ISPANAKLI SAC BÖREĞİ


  Eskiden bahçede odun ateşi yakılarak,geniş sac üzerinde pişirildiği için bu ismi alan böreği,evlerimizde yapmak istediğimizde yapışmaz tavalarımız imdada yetişiyor.Ev ortamında rahatlıkla kullanabileceğiniz,küçük tüplere monte edilen sacınız varsa aslına biraz daha yaklaşabilirsiniz:)

  Biz küçükken annem bu böreği yaptığında çok mutlu olurduk.Şekli itibariyle adını "D" böreği koymuştuk.Hala da kendi aramızda bu şekilde ifade ederiz.

  Yine damak zevkinize göre farklı içlerle hazırlayabileceğiniz bir börek.Ben hamuru hazırlarken yarı yarıya kepekli un kullandım.Bilemiyorum artık daha sağlıklı oldu mu ? =))

  Hepinize güzel hayırlı bir cuma dilerim.






Bu ölçüler 12-13 adet iri börek içindir.

Malzemeler   :  2 su bardağı beyaz un
                       2 su bardağı kepekli un
                       1/3 paket yaş maya
                       Tuz,su
                       Sıvıyağ

İç malzemesi :  1/2 kg.ıspanak
                       1 adet iri kuru soğan
                       1 yemek kaşığı silme biber salçası
                       200 gr.çökelek* (veya lor peyniri)
                       Tuz,karabiber,kekik,pulbiber
                       Zeytinyağı

 *Çökelek Antakya'da börek,salata hazırlamada kullanılan orta yağlı lezzetli bir tür peynir.

  • Bir su bardağı ılık suda mayayı eritelim.
  • Hamur yoğurma kabına unları alalım,tuz ekleyelim,ortasını havuz gibi açıp suda erittiğimiz mayayı dökelim.
  • Elimizle karıştıralım,yavaş yavaş su ilave ederek,çok yumuşak olmayan ele de yapışmayan bir hamur hazırlayalım.
  • Hamuru iyice yoğuralım,üzerini nemli bezle örtüp en az yarım saat ılık ortamda dinlendirelim.
  • İç malzemesi için ıspanakları yıkayıp iri doğrayalım.
  • Kuru soğanı yemeklik doğrayıp biraz zeytinyağında sarartalım.
  • Biber salçasını ekleyip karıştıralım.
  • Ispanakları ilave edip orta ateşte sulandırmadan kavuralım.
  • Tuz,karabiber,kekik,pulbiber ve çökeleği ilave edip karıştıralım,ocaktan alalım,ılınsın.
  • Hamurumuzdan yumurtadan iri parçalar koparıp unladığımız zeminde oklava ile servis tabağı genişliğinde açalım.
  • Açtığımız hamurun bir yarısına iç malzemesini yayalım,diğer yarısını için üzerine kapatalım.
  • Böreğin kenarlarını kesme aparatı veya bir tabakla düzeltelim ve pişerken açılmaması için parmaklarımızla hafifçe bastıralım.
  • Yapışmaz tavayı ısıtalım,böreklerin bir yüzünü fırça ile yağlayıp kızarana kadar pişirelim.
  • Diğer yüzünü de yağlayıp pişirelim ve tavadan alalım.
  • Yanında ayran/salata veya çayla sıcak servis yapalım.
  • Afiyet olsun.





                       

                    


  

21 yorum:

  1. En çok sevdiğim böreklerden biridir.Kepekli un koyman da çok güzel olmuş.Ellerine sağlık canım.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ben köyümü özledim erguvanım.)
    saç üzerinde yapılan gözlemeyi,annemin bahçesinin yeşilliklerinin tadını özledim.
    ellerine sağlık gülüm..
    çok güzel görüüyor.
    muhabbetle.
    hayırlı cumalar canım.

    YanıtlaSil
  3. Canım bizde D börek deriz ellerine sa ğlık,hayırlı cumalar sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. şu an yemekten yeni gelmiş olmamam rağmen canım çekti, ne nefis görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Börek çok lezzetli görünüyor, ayranla ne güzel gider.ellerinize sağlık hayırlı cumalar..

    YanıtlaSil
  6. yanmaz tavada yapılsadas saçta yapılanın yerin, tutmaz canım.harika olur bilirim.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Beni aldın bir güzel geçmişe götürdün ya,ne güzeldi anneannem yapardı bahçede böyle şeyler kocaman fırını vardı,ekmek pişirirdi içinde sonra süt tarhanası daha başka başka şeyler,,,,ellerine sağlık,selamlar,size afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  8. Eline sağlık , çayın yanında ne güzel giderdi şimdi , afiyet olsun canım .

    YanıtlaSil
  9. off ya ne özledim bahçede saçta yapılanı. ellerinize sağlık. canımız çekti şimdi çayın yanında ne güzel olurdu. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. aaa babaannem annatmıştı. bahçede saçta.
    :)
    seni gece okumamak lazım.
    :)
    acıktırıyor ama.
    :)

    YanıtlaSil
  11. ÇOK SEVERİM..EVİM BAHÇELİ MÜSAİT HAVADA BAHÇEDE SACDA DA YAPARIM EVDE YANMAZ TAVADA DA İKİSİ DE HOŞ OLUR..ELLERİNE SAĞLIK..SEVGİLERİMLE:)

    YanıtlaSil
  12. İşte ben o köyde kurulan saçta yapılan gözlemeyi böreyi özledim. Ah bir tane de busam eve alacagım ama bulamam her halde.
    Eline saglık olsun. Bunları görünce nasıl özledim anneannemin saç böreklerini. İs kokusunu.. Köy kokusunu..
    Sevgiler canim..

    YanıtlaSil
  13. yaaaa canım bir tanem çocukluğumda bahçede yaperdık
    ben küçüğüm mezede yapardım, açmayada çalışırdım,
    birde çevirmek isterdim anılarım canlandı
    ahhhh düzen kurulu olsada börek yapsak.
    aaaarkadaşımda var aldım canım
    hiçççç hayır demem
    mmmmmm harika
    :)))))))))))))))

    YanıtlaSil
  14. Canım,
    ellerine sağlık. Harika görünüyor. Rahmetli anneannem yapardı ve bizler bayılarak yerdik. Özlemişim.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel olmuş çayla beraber ne de güzel yenir ellerine sağlık canım afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  16. Tüm arkadaşlarla birlikte beni de çocukluğuma götürdün canım.Ellerine sağlık,harika görünüyor.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. bizde memlekete gidince dediğin gibi bahçede sacda yapılır sıcacık yenilir :) ellerine emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  18. kepekli unla çok daha lezzetli ve yararlı olmuş,ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  19. mis mis ellerıne sağlık canım harıka olmus

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel bir börektir. Her gün olsa her gün yerim. Tatilde annemin başının etini yedim sac böreği diye, herhalde yemeseydim çatlardım. Öyle de bağımlılık yapar müptalası olan kişilerde. Sizin yaptığınız böreği görünce, direkt kokusu geldi burnuma. Yanında da ayran... Of valla!

    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  21. siteniz ve yayınalrınız çok hoşuma getti tarifler arasında dolaşırken bu börekler beni çocukluğuma götürdü hem bir selam bırakmak hemde duygularımı paylaşmak adına yazmak istedim ellerinize sağlık

    YanıtlaSil