7 Mart 2012 Çarşamba

KIYMALI ZARF BÖREĞİ


  Günaydın sevgili dostlar,
her gün güneşi tekrar görme ümidiyle kalkıyorum ama buz gibi bir hava ile karşılaşıyorum.Bilim adamları "buzul çağı" yaşıyoruz derken abartmıyorlarmış.Baharı yaşamadan yaza geçeceğiz galiba.

  Hatırlayan var mıdır acaba,eskiden televizyonda hafta sonu origami (japon kağıt katlama sanatı) ile çok güzel şeyler yaparlardı.Biz de televizyon karşısında hayranlıkla seyreder,uygulamaya çalışırdık.Benim elim pek yatkın değildir el işlerine,o nedenle midir bilmem bu böreği her yaptığımda o eski origami programı geliyor aklıma.Yapılışı öyle zor değil tabii,çok da lezzetli...







Malzemeler : 2 adet yufka
                    200 gr.az yağlı kıyma
                    1 orta boy kuru soğan
                    1 adet yeşil biber
                    Tuz,karabiber,pulbiber
                    Zeytinyağı

Sosu          : 1/2 su bardağı sıvıyağ
                   1/2 su bardağı yoğurt
                   1 yumurta
                 
Üzeri için  : Çörekotu


  • Kıymayı tavada kavuralım,çok az zeytinyağı,yemeklik doğranmış soğan ve yeşil biber ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Tuz,karabiber,pulbiber ile tatlandırıp içi ocaktan alalım,ılınsın.
  • Sos için sıvıyağ,yoğurt ve yumurtayı çırpalım.
  • Yufkayı düz zemine serelim,fırça ile sos sürelim ve 2.yufkayı üzerine yayalım.
  • Yuflkaların alttan ve üstten iki ucunu üstüste gelmeyecek şekilde ortaya kapatalım.(Altta 1.resim)
  • Yufkanın ortasına iç malzemesini yayalım.(Altta 1.resim)
  • Sağ ve solda boş kalan yufka uçlarını iç harcının üzerine gelecek şekilde ortaya kapatalım.(Altta 2.resim)
  • Üzerine yine fırça ile sos sürelim.
  • Oluşan karenin dört ucunu zarf gibi ortaya kapatalım.(Altta 3.resim)
  • Böreği yağlanmış fırın tepsisine alıp,bıçakla sekiz dilim olacak şekilde keselim,üzerine kalan sosu sürüp çörekotu serpelim.(Altta 4.resim)
  • 180 derecede ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkarınca kestiğimiz dilimleri ayırıp servis yapalım.








14 yorum:

  1. kıymalı pek yiyemem ama pateteste çok yakışıyor bu böreğe canım.harika olur bilirim.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünyor. Çok güzel kızarmış.
    Sütle ve üç yufkayla yapıyordum bende daha az yufkayla ve yoğurtla sanki daha güzel göründü gözüme. Eşim kıymalı böreğe bayılır.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. Canım valla acıktığımı fark ettim bu enfes böreğe bakarken ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. enfes, yapmak istiyorum bu böreği:)))

    YanıtlaSil
  5. Kıymalı böreğe bayılırım, hiç bu şekilde denememiştim.Süper fikir.

    YanıtlaSil
  6. Harika olur bu börek. Bayılırım ben. Zaten iştahım açıldı. Olsa hepsini yerdim şimdi :) Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  7. ayyy harika görünüyor canım çok lezzetli olmuşa benzer.ellerine sağlık.hemen bir tabak almalı .sevgiler

    YanıtlaSil
  8. HArika olmus. Dediginiz gibi zor gibi degil. Elinize saglik olsun.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. ankarada çok soğuk cemreler hiç ısıtmadı :(

    eşimin teyzesi yapmıştı bu böreği ama ben hiç denemedim görüntüsü harika kıymalıda çok severim ellerine emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  10. Kıymalı bol soğanlı böreğe bayılırım.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  11. Buz gibi havada sıcacık börek , eline sağlık canım .

    YanıtlaSil
  12. hiç duymadım bunu.
    :)
    yani origami gibi yapılıyo ha.
    güldürdün yaneee.
    :)

    YanıtlaSil
  13. Offf ama off gece yarısı fena oldu görmem..
    İnanılmaz canım çekti..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil