31 Mayıs 2011 Salı

ISPANAKLI KİŞ

  Bugün güzel bir güne başladık,havada tek bir bulut yoktu ve pırıl pırıl bir güneş bize gülümsüyordu.Yağmurlu ve kapalı günlerin ardından gelen insanın içini yaşama sevinci ile dolduran bu güzel hava oğlumu bile o kadar etkilemiş ki "anne ne güzel bir gün değil mi,kahvaltımızı balkonda yapalım mı?dedi.Ben de O'nu kırmadım ve kahvaltıyı balkona hazırladım.Yalnız kahvaltıdan sonra annemin yürüyüş yaparken kayıp düştüğünü ve ayağını incittiğini,el parmağının şiştiğini öğrendim,bu beni çok üzdü.Hastaneye gidip film çektirecekler,inşallah ciddi bir sorun olmaz,aklım onlarda.Aileye hasret olmak zor bir durum hele ki sıkıntılı bir durum varsa...

  Sizlerle geçen gün yaptığım ıspanaklı kiş (quiche) tarifini paylaşmak istiyorum.Kiş tuzlu tartlara verilen isim.İstediğiniz sebzelerle hazırlayabilirsiniz,hayalgücünüze kalmış.




 Malzemeler : 125 gr.soğuk tereyağı (ya da margarin)
                       2,5 su bardağı un
                       3 çorba kaşığı soğuk yoğurt
                       1 kabartma tozu
                       1 çay kaşığı tuz

Dolgu malzemesi : 300 gr.ıspanak
                               1 kuru soğan
                               2 yumurta
                               1/2 su bardağı krema
                               4 çorba kaşığı süt
                               100 gr.beyaz peynir
                               100 gr. kaşar peyniri
                               Tuz,karabiber,pulbiber


  • Tereyağını bıçakla derin bir kaba küçük küçük doğrayalım.
  • Un,kabartma tozu ve tuz ekleyip tereyağı iyice dağılana kadar yoğuralım,yoğurma işlemi robotla da yapılabilir daha kolay olur.
  • Yoğurdu ekleyip tekrar yoğuralım ve düzgün bir hamur elde edelim.
  • Hamuru yağlı kağıda sarıp buzdolabında 1/2 saat dinlendirelim.
  • Kuru soğanı yemeklik doğrayıp teflon tavada çok az yağda sarartalım.
  • Ispanağı yıkayıp doğrayıp soğana ekleyelim,yüksek ateşte çok öldürmeden kavuralım.
  • Tuz,karabiber ve pulbiber ekleyip altını kapatalım,ılısın.
  • Dinlendirdiğimiz hamuru buzdolabından alıp,unlanmış zeminde merdane ile tart kalıbının çapını 3-4 santim geçecek şekilde açalım.
  • Açtığımız hamuru yağladığımız tart kalıbına yerleştirelim,taşan kenarları düzeltelim,kenarları yüksek olacak.
  • Hamurun ortasına çatalla delikler açalım ve üzerine yağlı kağıt yerleştirip ağırlık yapması için üzerine biraz kuru bakliyat(ör:nohut) yerleştirelim ki pişerken ortası kabarmasın.
  • 175 derece ısınmış fırında önce dk.pişirelim,daha sonra yağlı kağıt ve ağırlık yapan bakliyatları alıp 10 dk.daha pişirelim.
  • Bir kapta yumurtaları çırpıp,krema,süt ve beyaz peyniri ekleyelim.
  • Hazırladığımız karışıma ıspanakları ekleyip karıştıralım.
  • Fırından aldığımız kiş hamurunun üzerine dolgu malzemesini yayalım ve tekrar fırına verelim.
  • Kiş 175 derecede yarım saat pişsin,fırından alıp üzerine rendelenmiş kaşar serpelim ve kaşar eriyene kadar pişirip,fırından alalım.
  • Tartın sıcaklığı çıkınca kalıptan çıkarıp dilimleyerek servis yapalım.
  • Afiyet olsun.

                               




3 yorum:

  1. geçenlerde canım kiş istedi üşendim yapmadım şimdi görünce keşke yapsaydım dedim:((( acilen yapmalıyım ellerine sağlık çok güzel olmuş canım

    YanıtlaSil
  2. Canımmm kişlere bayılırım ellerine
    sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık harika olmuş çok iştah açıcı görünüyor sevgilerimle...

    YanıtlaSil