Şıhıl Mahşi Hatay ve Kilis mutfağında yer alan ve kökeni Halep mutfağı olan bir dolma yemeği.Zaten şıhıl mahşi "dolmaların şahı"anlamına geliyor ve "h"ler gırtlaktan söyleniyor.Hatay'da bu yemek için taze kabak kullanılırken ,Kilis'te taze acurla da yapılıyor ve kıyma harcına sarı leblebi veya haşlanıp ikiye bölünmüş nohut ekleniyor.Ben içerisine nohut koymuyorum çünkü annem,teyzem velhasılı çevremde bu yemeği yapanlar nohut kullanmaz.
Malzemeler :12 adet küçük taze kabak
300 gr.kıyma
1 adet büyük kuru soğan
1/2 demet maydanoz
4-5 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
Pulbiber,karabiber,kimyon,tuz(damak zevkinize göre miktar ayarlanır)
Sıvıyağ
2 su bardağı su
1 kase sarımsaklı yoğurt
- Kabakları temizleyip içlerini normal dolmadan daha az oyalım ve dışlarını çizgili şekillendirelim.
- Kabakları tüm olarak sıvıyağda kızartıp havlu kağıt serilmiş tabağa alalım.
- Kıymayı tavaya alalım,yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak ve sıvıyağ ekleyip kavuralım.
- Tuz,karabiber,pulbiber,kimyon ekleyelim ve harç pişince altını kapatalım,soğusun.
- İç harcına kıyılmış maydanoz ekleyip karıştıralım.
- Kızaran kabakların içerisini kıymalı içle tamamen dolduralım,fırın kabına alalım.
- Bir kasede salça,biraz tuz ve karabiberi 2 bardak su ile inceltip kabakların üzerine dökelim.
- 200 derece ısınmış fırında 25 dakika pişirelim.
- Sarımsaklı yoğurtla servis yapalım.
- Afiyet olsun.
Hiimnefis olur Sihil Mahsi bayilirim, ama yillar oldu yemegeli. Ellerinize saglik güzel yazip güzel anlatmissiniz.
YanıtlaSilBir Kilisli olarak sevindim, sevgiler....