30 Mayıs 2011 Pazartesi

KEMMUNLU BİBERLİ AŞ






  Hatay'da kimyona yerel konuşmada "kemmun" denir ve yemeklerde çok kullanılan bir baharattır.Bu pilavın adı da içerisinde bol miktarda kimyon ve biber olduğu için "kemmunlu biberli aş"olarak söylenegelmiş.Daha çok taze biber ve domates çıktığı zaman yapılır ama kışın yapmak isteyenler hormonlu ürün kullanmak istemezse kuru(baş)biber ve kurutulmuş domates kullanarak gayet lezzetli bir pilav yapabilirler.Bu pilav yanında çelem(şalgam) turşusu ve buz gibi ayranla yenen başlıbaşına bir yemektir.



Malzemeler : 1 su bardağı pilavlık bulgur
                      2 adet orta boy kuru soğan
                      2 adet yeşil biber
                      2 adet kırmızı biber
                      3-4 adet domates
                      1 çorba kaşığı biber salçası
                      2 çay kaşığı dolusu kimyon
                      3/4 çay bardağı zeytinyağı
                      Tuz
                      Pulbiber(isteğe bağlı)
                      1,5 su bardağı sıcak su

  • Soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleştirelim.
  • Biberleri halka halka doğrayıp soğanlara ekleyelim ve pişirelim.
  • Salçayı ve kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ekleyelim,ara sıra karıştırarak pişmeye bırakalım.
  • Domatesler yumuşayınca bulgur,kimyon,tuz,acı seviyorsak pulbiber ve sıcak su ekleyip bir kere karıştırıp tencerenin kapağını kapatalım ve kaynadıktan sonra altını kısarak pişmeye bırakalım.
  • Suyunu çekince altını kapatalım ve 15 dakika dinlendirdikten sonra sıcak sıcak servis yapalım.
  • Afiyet olsun.


                     







8 yorum:

  1. cnm ben buna sebzeli bulgur pilavı diyorumm ve sık sık yapıyorum harika bi lezzet ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Başlığı okuyunca oda ne dedim yazının devamında anladım..Çok güzel görünüyo elinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Malzemeleri okuyunca of of daha ne olsun dedim dediğin gibi yanına bir ayran of yemede yanında yat :))
    ellerine sağlık arkadaşım
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. valla harika olmuş.hele kuru domates ve kuru biberle daha bir güzel olmuştur.ben kimyonu çok kullanırım bu tarifi aldım.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  5. Canımmm kimyon kokusuna bayılırım özellikle mercimek köftesini bol kimyonlu severim:)))ellerine sağlık
    öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Canım; çok güzel ve lezzetli olduğu kesin, ellerin dert görmesin..Kocaman öptüm...Sevgilerrrr...

    YanıtlaSil
  7. bende kemmunu ilk defa duydum canım.ama bulgur pilavını çok severim.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Kemmun, Osmanlıca bir kelimedir ve "kimyon" demektir. Hatay yöresinde sık bir şekilde kullanılır. Dilimizde "kemmun ağacı gibi kulagindan su vermek " diye bir deyim de bulunmaktadır. Anlamını merak edenler buradan bakabilir.

    YanıtlaSil