Vakıflı Köyü Hatay-Samandağı ilçesine bağlı Türkiye'nin tek Ermeni köyü.1939 yılında bağımsız Hatay Devleti Türkiye sınırlarına katılmaya karar verdiğinde bir çok Hataylı Ermeni Suriye vatandaşı olmayı seçmiş fakat Vakıflı Köyü halkı göç etmeyi reddederek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayı tercih etmişlerdir.Köyde okuma oranı çok yüksek ama gençler üniversite eğitimi aldıktan sonra büyükşehirlere veya yurtdışına yerleşmeye karar verdiğinden nüfusu çok azalmış.Köyde kalanlar 140 kişi civarında ve yaş ortalaması 60 ama yaz aylarında köyden göç etmiş olan Vakıflılar'ın gelmesiyle nüfus kalabalıklaşıyor.
Köylüler burada başta narenciye olmak üzere tamamen organik tarımla birçok meyve-sebze yetiştirmekte,Türkiye ve Dünyanın birçok yerine göndermekteler.
Köylüler burada başta narenciye olmak üzere tamamen organik tarımla birçok meyve-sebze yetiştirmekte,Türkiye ve Dünyanın birçok yerine göndermekteler.
Köy içerisindeki kilise bahçesinde Vakıflı Köyü Kadın Kolları'nın üretip sattığı çeşitli ürünler mevcut.Sattıkları ürünler içerisinde nar ekşisi,çeşitli reçeller,şuruplar,likörler,sabunlar vs.var hem kendilerine harçlık çıkartıyorlar hem de köye katkıda bulunuyorlar.
Harap haldeki köy kilisesi 1996'da yıkılarak aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiş,köyde papaz yokmuş,özel günlerde ve gerekli durumlarda İstanbul'dan gönderilmekteymiş.
Köy aynen insanları gibi son derece bakımlı,her yer tertemiz,insanın içini açan ve huzur veren bir tarafı var.
19.yy sonlarında inşa edilip halen ayakta olan tarihi bina.
Köyde konaklamak isteyenler için pansiyon da mevcut.
Pansiyon bahçesinde eskiden elle zeytinyağı çıkarmak için kullanılan taştan yapılma aleti de görebilirsiniz.
Herhalde köyde az sayıda çocuk olduğundan uzun süredir kullanılmayan salıncak,şimdikiler kadar güvenli değil ama çok estetik.
Çok şirin huzurlu bir yere benziyor bayılıyorum böyle yerlere içim açılıyor sanki sevgiler...
YanıtlaSil