23 Ocak 2012 Pazartesi

MUHAMMARA


   Ortadoğu mutfağıyla etkileşim sonrası Türk mutfağında yerini almış olan bu mezenin ana malzemesi,Hatay'da yazdan kurutulmuş olan kırmızı Hatay biberleridir.Bu biberler kullanılacağı zaman ıslatılır ve çekilir,salça kıvamında fakat çok daha lezzetli olur.Kuru biber yoksa iyi kalite biber salçası da kullanılabilir.

   Her ne kadar meze olarak geçse de kahvaltılarda ekmek ve hatta simit üstü yemesi çok güzel olur.

   Sağlıklı,mutlu,güzel bir hafta olsun.Acıyı sadece yemeklerde tatmamız dileğiyle...








Malzemeler : 12 adet baş biber (kuru biber),(kuru biber yoksa 2 yemek kaşığı dolusu biber salçası)
                      2 dilim etimek (yoksa galeta veya fırınlanmış herhangi bir ekmek)
                      1 su bardağı ceviz içi
                      3 yemek kaşığı nar ekşisi
                      3 diş sarımsak
                      1 yemek kaşığı kimyon
                      1 çay kaşığı karabiber
                      1 yemek kaşığı dolusu kekik
                      Tuz
                      Zeytinyağı

  • Kuru biberleri yıkayıp en az bir saat suda bekletip süzelim ve robotta çekelim.
  • Etimekleri ve ceviz içini robotta incecik çekelim.
  • Bir kaba çekilmiş biberi,öğütülmüş ekmek ve cevizi alalım.
  • Sarımsağı ezip ekleyelim.
  • Nar ekşisi,kimyon,karabiber,kekik ekleyip tuzunu ayarlayalım.
  • Bolca zeytinyağı ilave edip güzelce karıştıralım.
  • Zevkimize göre süsleyerek servis yapalım.
  • Afiyet olsun.

                      





28 yorum:

  1. o kadar güzel görünüyorki kahvaltıda yapmadım olsa ekmeği bandıra bandıra yesem:) ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık.Ben de pul biberden yapılmış olanı tercih ediyorum.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biberin her versiyonu kullanılabiliyor,teşekkür ederim.
      Sevgiler:)

      Sil
  3. Merhaba Erguvan Vakti, nerlesin bilmiyorum ama bütün çocukluğumun ve gençliğimin geçtiği Baba Evimin kokusunu tüttürdün burnumda... Mersin'deki Evimizde hemen her fırsatta yapılan bir yiyecekti Muhammara. Tarifi biraz farklı olsa da adı bile yetti...Ellerine sağlık, Afiyetle yiyin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ANG;ziyaretinize çok memnun oldum.Hataylı'yım,Gaziantep'te yaşıyorum.İlkokul süresince Mersin Erdemli'de yaşadım ailemin işi nedeniyle.O nedenle Adana da dahil bu şehirlerde kendimi yabancı hissetmem.Tarif şehirden şehire değişiklikler içerse de özünde aynı,teşekkür ederim.

      Sil
  4. Harika olmuş. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Nasıl güzel görünüyor , ekmek banasım geldi , ellerine sağlık canım .

    YanıtlaSil
  6. çok severim.ellerinize sağlık.güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  7. Çok iştah açıcı görünüyor ellerine sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  8. İşte buna bayılırım. Hatay mutfağı baş döndürücü lezzetler içeriyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,genel olarak Türk mutfağı baş döndürücü:))

      Sil
  9. ekmeğimi aldım geldim
    bandım gidiyorum
    ellerine sağlık canım.
    :))))))

    YanıtlaSil
  10. ellerine sağlık canım:)
    nefiss görünüyor muhammaran:)
    hiçyapmadım ama tatmışlığım var:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım,köftelerin yanına tavsiye ederim.

      Sil
  11. ekmekle bana bana yemeside nasıl güzel olur canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. süper,ellerine sağlık:)Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. ayyy evet duydum duydum da hiç yiyemedim şundan yahu.... ellerine sağlık müthiş.

    Leyla'nın Kahve Dükkanı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acı yiyebiliyorsan tavsiye ederim,teşekkür ederim.

      Sil
  14. En sevdiğim ekemk üstü lezzetidir, etimek çok ilginç, ben beyaz peynirde koyarım.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanılan ekmeğin kuru olması ve öğütülmesi gerekiyor.Peynir kullanılarak hazırlanan biber versiyonları da var,teşekkürler.

      Sil