22 Ocak 2012 Pazar

PİLİÇ BUT KAPAMA


   Günlerdir görüntülerini seyredip,hasretle beklediğimiz kar nihayet yağdı.Şehrimiz baştan ayağa beyazlara büründü,dışarıda muhteşem bir manzara hakim.Bizler de manzaranın keyfine vararak özlemimizi gideriyoruz.

   Soğuk kış şartlarının beraberinde getirdiği sorunların da farkındayım ama karasal iklime sahip Gaziantep'te iklimlerin değişmesiyle,beş yıl önce bu şekilde kar yağmıştı çok istememiz biraz da bu nedenle...

   Kapama adıyla yapılan yemek çeşitleri mevcut.Sizlerle sevdiğim bir kapama tarifini paylaşmak istiyorum.Bu yemeği etle de yapabilirsiniz.Başlı başına bir davet yemeği,başlangıçta bir çorba yanında da salata ile güzel bir menü oluşturabilirsiniz.

   



Malzemeler : 6 adet piliç baget
                      2 su bardağı pilavlık pirinç
                      1 adet iri kuru soğan
                      1 adet iri domates
                      1 yemek kaşığı domates salçası
                      1 yemek kaşığı biber salçası
                      2 adet defne yaprağı
                      Tane karabiber
                      Tuz
                      Pulbiber (isteğe bağlı)
                      Zeytinyağı
                      1 yemek kaşığı tereyağı
                      3 su bardağı sıcak tavuk suyu

  • Bagetleri tencereye alıp 4-5 adet tane karabiber ve defne yapraklarını ekleyelim,üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayalım.
  • Pişen butları bir tabağa alıp,tavuk suyunu süzgeçten geçirelim.
  • Pirinci yıkayıp,1 çay kaşığı tuz eklediğimiz ılık suda yarım saat bekletelim.
  • Kuru soğanı yemeklik doğrayıp biraz zeytinyağında sarartalım.
  • Domatesi soyup küçük küp küp doğrayalım soğanlara ilave edelim.
  • Salçaları ekleyelim,tuz ve karabiberini ayarlayalım, kavurmaya devam edelim.
  • Pirinci süzüp ilave edelim ve 2-3 dakika kavurup ocaktan alalım.
  • Fırın tepsisine pilavı yayalım,üzerine butları dizelim ve 3 su bardağı sıcak tavuk suyunu gezdirelim,en üste tereyağını minik parçalar halinde yerleştirelim.
  • Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında ağzı kapalı olarak suyunu çekene kadar 25-30 dakika pişirelim.
  • Yemeği çıkarıp butları çevirelim,seviyorsak biraz pul biber serpelim ve butların üzerlerinin kızarması için bu sefer kapaksız olarak 10 dakika daha pişirip fırından alalım.
  • Sıcak sıcak servis yapalım
  • Afiyet olsun.

                       
                      




24 yorum:

  1. canım harika görünüyor , ellerine sağlık , sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. of harika bir yemek olmuş pilavın malzemeleri de çok güzel pilava lezzet katmıştır ellerine emeklerine sağlık.

    babanın sağlığı nasıl oldu arkadaşım ameliyattan bahsetmiştin oldumu? hep soruyum diyordum.benim sağlık sorunları girince...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım teşekkürler,şu an iyi,ay sonunda ameliyat olacak,bekliyoruz,sevgiler.

      Sil
  3. çok güzel,tavuk yemeklerinin her hali makbulüm:)ellerine sağlık.sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de severim tavuğu,teşekkür ederim.
      İyi pazarlar,sevgiler.

      Sil
  4. HARİKA GÖRÜNÜYOR CANIMM..
    ELLERİNE SAĞLIK..
    GİTMEDEN Bİ SESLENEYİM DEDİM.
    HAZIRLIKLAR TAM GAZ DEWAM EDİYOR.
    KISMETSE AKŞAM YOLCUYUZ.
    RABBİME EMANETSİN...
    ÖPÜYORUM CANIM..
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım iyi yolculuklar,kendinize dikkat edin.
      Görüşmek üzere...
      Öpüyorum.

      Sil
  5. ellerinize sağlık süper görünüyor.

    YanıtlaSil
  6. ayy bende tel şehriyeli olarak dün yaptım ellerine sağlık nefis görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle de güzel olmuştur,teşekkür ederim,sevgiler.

      Sil
  7. yengecim çok iştah açıcı görünüyor.sunumuda çok şık dürüyor.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım.Eşimin ailesinde bu bayram yemeğidir.Gerçi onlar bayram dışında da çok yaparlar.Çok severim.Biz de yaparız.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim pembe kekikciğim,ben trakya tarafı diye biliyorum ama emin değilim.bizim de severek yediğimiz bir yemek.
      Sevgilerimle.

      Sil
  9. şu görüntüye bakıpta yemeyecek kimse varmı bilmiyorum cnaım.nefis nefissss.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim Sevdacığım,öpüyorum,sevgiler.

      Sil
  10. bu şekilde denememiştim tavuğun her yemeğine bayılırımmm nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  11. muhteşem görünüyor, emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Harika bir goruntu. Antep yoresinin her yemegi ayri bir guzel...

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,yemeğin tam olarak yöresini bilmiyorum,sevgiler.

      Sil