25 Mayıs 2011 Çarşamba

ANTAKYA UZUNÇARŞI



  Hatay'a her gittiğimde Antakya'ya ve tarihi Uzunçarşı'ya gitmeye gayret ederim.Burada hiçbir görüntüyü kaçırmamaya çalışır,havasını bir dahaki sefere yetecek kadar depolamaya çalışırım.Burası lüks bir çarşı değil eski,küçük dükkanları,dar yolları,yıllanmış esnafı,alışkanlıkları,havada uçuşan Türkçe,Arapça,Kürtçe konuşmaları ile sıcacık,sevimli bir yer.





  Özellikle haftasonları çok kalabalık olan çarşı içinde barındırdığı farklı insan profilleri,düzenli akan karmaşası ile medeniyetler mozaiği Hatay'ın minyatür bir modeli gibidir.




 Yöresel ürünlerden,züccaciyeye,giyimden ayakkabı ve aksesuara,gıdadan,kuyum ve temizlik ürünlerine her türlü ihtiyacınızı karşılayabilir,karnınız acıktığında yemeğinizi yiyip üstüne künefenizi tadar,sıcak çayınızı yudumlarken dinlenirsiniz.




Hediyelik otantik ürünler.




El yapımı defneli,zeytinyağlı,kükürtlü,lavantalı,ısırgan otlu,meyveli vs.sabun,şampuan çeşitleri.


Tadına doyamadığımız künefelerin hammaddesi tel kadayıfın pişirilmesi.




Salça,pulbiber,turşu,kuru dolma,turşu,keçiboynuzu,tereyağı,kaymak,zeytin,peynir çeşitleri,sürk çökeleği (Sade çökeleğin çeşitli ve bol baharatla yoğrulup top top şekil verildikten sonra belli bir süre kurutularak yenilen şekli),sabun satılan dükkanlar.





Uzunçarşı'nın baharatçılar bölümündeki dükkanlardan görüntüler







Çarşıda yer alan kasaplardan et ürünleri alabileceğiniz gibi isterseniz oturup kağıt kebabı,tepsi kebabı gibi yöresel yemeklerden yiyebilir veya sipariş edip adresinize gelmesini sağlayabilirsiniz.















 

1 yorum: