19 Mayıs 2011 Perşembe

ZAHTER SALATASI



  Zahter yani "taze kekik"  bahar aylarında tezgahlarda arz-ı endam eyleyen ve kısa sürede tükenen bir bitki.Daha çok güney ve güneydoğu illerinde bulunan zahter bitkisinden Hatay'da çok sevilen "Zahter Salatası" yapılmaktadır.İlk defa deneyenler zahterin güçlü aromasını yadırgarlar çok keskin gelir ama sonrasında tekrar denemek isteyecekleri bir lezzet haline dönüşür.Taze zahterin sezonu kısa olduğundan salamurası yapılarak kışın da tüketilir.
  Taze zahter çabuk kararan bir bitki olduğundan alınca hemen kullanmak gerekir.


Aşağıdaki ölçülerle büyük bir servis tabağı salata çıkıyor.

Malzemeler : 100 gr.zahter
                      Çeyrek demet maydanoz
                      Çeyrek demet nane
                      3 dal yeşil soğan ( veya 1 adet küçük kuru soğan)
                      3 dal yeşil sarımsak( veya 3 diş sarımsak)
                      2 adet domates
                      1 çorba kaşığı ıslatılıp robotta çekilmiş kurubiber(yoksa 1/2 çorba kaşığı biber salçası veya 1 adet kırmızıbiber)
                      Zeytinyağı,tuz
                      1 çorba kaşığı nar ekşisi
                      
  • Zahterleri ve diğer yeşillikleri ayıklayıp yıkayalım.
  • Maydanoz,nane,zahter,taze soğan ve taze sarımsağı doğrayıp salata kabına alalım.
  • Domatesleri küp küp doğrayıp ekleyelim.
  • Kuru soğan kullanacaksanız yarımay şeklinde ince doğrayıp biraz tuz ve pulbiberle ovduktan sonra ve kuru sarımsak kullanacaksanız incecik kıyıp salataya ekleyelim.
  • Ayrı bir kasede çekilmiş kurubiberi yoksa biber salçasını,tuz,zeytinyağını ve nar ekşisini karıştırıp salataya ekleyelim ve tüm malzemeyi harmanlayalım.
  • Servis tabağına alalım.
  • Afiyet olsun.




4 yorum:

  1. Canımmm ellerine sağlık şifa deposu bir salata
    olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. benim bilmediğim bir lezzet ama çok güzel görünüyor canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Bu salatayı hep merak etmişimdir hiç yemedim elinize sağlık çok lezzetli olmalı bol aromalı sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık,çok güzel görünüyor.Hatay'da ben de yedim.İzmir'in kekikleri de çok güzel,ben İzmir kekiğiyle yapıyorum çok güzel oluyor.

    YanıtlaSil