Osmanlı saray mutfağının önde gelen tatlılarından olan güllaç,adını içerisine eklenen gül suyundan almakta.Önceleri "güllü aş" olarak adlandırılan tatlı,zamanla "güllaç" halini almıştır.Hafif ve sütlü olması,oruçtan sonra mideyi yormaması nedeniyle ramazan sofralarının da vazgeçilmez tatlısıdır.Sadece kuru yemişlerle hazırlanabildiği gibi,muhallebiler,taze meyveler de eklenebilmektedir.Üzerini süsleyen nar taneleri de olmazsa olmazıdır ama nar mevsimi olmadığından ben kullanamadım.Gül suyunun tat ve kokusundan hazzetmeyenler ilave etmeyebilir ama bence hoş bir aroması oluyor,tavsiye ederim.
Malzemeler : 10 yaprak güllaç
2,5 litre süt
3 su bardağı toz şeker
5 yemek kaşığı gül suyu
14 adet kayısı
Toz antep fıstığı
- Tencereye süt ve şekeri alalım,altını yakıp,ara ara karıştırarak şekeri eritelim.Süt ısınınca altını kapatalım,gül suyunu ekleyelim.
- Süt el yakmayacak sıcaklığa gelince,tepsiye güllaç yaprağı serelim,üzerine kepçe ile şekerli süt gezdirelim.Güllaç yapraklarının yarısını teker teker bu şekilde ıslatıp başka bir tepsiye dizelim.
- Güllaç yapraklarının yarısını dizince 6 adet kayısıyı ince kıyarak tepsiye yayalım.
- Kalan güllaç yapraklarını da şekerli sütle ıslatarak doğradığımız kayısıların üzerine dizelim.
- Süt kalırsa en üste gezdirelim,güllacı buzdolabında bir saat dinlendirelim.
- Kalan 8 adet kayısıyı ortadan ikiye ayıralım,güllacın üzerine eşit aralıklarla dizelim.
- Aralarına toz fıstık serpelim,servise kadar buzdolabında bekletelim.
Resim gibi olmuş ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilgörüntü harika canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilÇok nefis görünüyor.Renkler muhteşem.Harika olmuş.Sevgiler:)
YanıtlaSilgörüntü muhteşemmmm elinze sağlıkk
YanıtlaSilEllerine sağlık. Hayırlı ve bereketli ramazanlar..
YanıtlaSilçok güzel görünüyo ellerinize sağlık..
YanıtlaSilne kadar tatlı bir görüntü ellerine sağlık
YanıtlaSil