Haylan kabağı ,Hatay ve Gaziantep ve yakın illerde bilinen ve yenilen bir kabak türü.Kabağın dışını çevreleyen ince kabuk bıçakla kazınarak temizlendiğinden diğer bir ismi de "sıyırma kabağı"dır.Kabağın ortasındaki çekirdekli kısım kullanılmaz,haylan kabağı doğranarak yemek olarak veya ortası oyulup dolma olarak yenilir.Yaz sebzesidir,ister yemeklik ister dolmalık olarak hazırlanıp,kurutularak kışın da tüketilir.
Malzemeler : 1 kg.haylan kabağı
1 orta boy kuru soğan
2 adet yeşil biber
2-3 diş sarımsak
2-3 adet domates
1/2 çorba kaşığı domates salçası
Tuz,pul biber
Zeytinyağı,2 su bardağı su
Malzemeler : 1 kg.haylan kabağı
1 orta boy kuru soğan
2 adet yeşil biber
2-3 diş sarımsak
2-3 adet domates
1/2 çorba kaşığı domates salçası
Tuz,pul biber
Zeytinyağı,2 su bardağı su
- Haylan kabağının dış kabuğunu bıçakla kazıyalım.
- Aşağıda resimde görüldüğü gibi çekirdekli orta kısmını ayıralım,etli kısmını dilimleyelim.
- Zeytinyağını tencereye alıp ısıtalım,soğanı yemeklik doğrayıp ekleyelim,sararsın.
- Yemeklik doğradığımız biber ve sarımsağı ilave edip,2 dakika kavuralım.
- Salçayı ekleyip karıştıralım.
- Kabakları ve soyup küp küp doğradığımız domatesleri ilave edelim.
- Suyunu ekleyip,tuz ve pul biberini ayarlayalım,kapağını kapatıp kaynamaya bırakalım.
- Kaynayınca kısık ateşe alıp kabaklar yumuşayana kadar pişirelim.
- Afiyet olsun.
Hiiim nefis tam benim yemegim. Kilisde hep annem yapar bana. Bende böyle zeytinyagilisini cok severim, ellerinize saglik, sevgiler...
YanıtlaSilEllerine saglik. O taraflarin mutfagi cok meshurdur. Sevgiler...
YanıtlaSilAnneminkızıyım,ben de dolmasından çok bu yemeğini severim,teşekkür ederim.
YanıtlaSilNesrin,teşekkür ederim.
Sevgiler:)
Kabakların pişmemiş halinin fotoğraflarını koyman çok iyi olmuş yazının başında keşke fotoğrafı olsa diye düşündüm.Çocukken üst komşumuz Antakya'lıydı. Küçük kabakların içine nohut ve kıyma koyardı.Ama ekşi bir tad olurdu.Bir gün o tarifi de yayınlarsan sevinirim.Hatay mutfağı çok zengin sen de mutfağı çok iyi tanıtıyorsun.Ellerine sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilÜzerinede bol yoğurtla nasıl yenir ama bu nefiss kabak..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.öpüyorum.
YanıtlaSilhımm elien sağlıkk harika görünüyor
YanıtlaSilbu kabak biizm bildiğimiz kızartmalık kabak değil mi
haylan kabağını çok severim.nefis görünüyor..ellerine sağlık..yazın kurutulup kışın dolması yapılır.. harika olur...
YanıtlaSilPembe kekik;çok naziksin,teşekkür ederim,istediğin tarifi de en kısa zamanda yayınlayacağım.
YanıtlaSilHayat Cafe;yanında yoğurt çok iyi gider:)
Sevda;teşekkür ederim.
Muko;kabağın çiğken resmini de ekledim,kızarttığımız kabaktan farklı:)
Mutfak Şöleni;dolması da güzel olur,teşekkür ederim.
Sevgiler:))
Bir sorum daha olacak.Ben bu kış Gaziantep'ten gelen kurutulmuş acur diye alınmış,onun dolmasını yedim ve çok sevdim.Onun tazesinin adı nedir acaba yoksa bu kabakla ilgisi var mı?Sevgiler:)
YanıtlaSilSevgili Pembe kekik;
YanıtlaSiltaze ve kuru dolması yapılabilen acur türü var,kurusunun rengi mat yeşil olur.Haylan kabağının kuru dolmalığı açık sarı renk olur,bu şekilde ayırt edilebilir.Umarım yardımcı olabilmişimdir.
O zaman yediğim acurmuş:)teşekkürler.
YanıtlaSilÇok sevmiştim.Gaziantep'te oturan bir arkadaşım var ona ısmarlayacağım:)
Hayırlı Ramazanlar canım.
YanıtlaSilBen de içine biraz pirinç katarak yaparım.Nefis bir yaz yemeği.Ellerine sağlık.
Sevgilerimle...
bu kabağı hiç duymadım ve görmedim,sebze yemeği olsun da:))) lezzetli şifalı
YanıtlaSilsevgiler
Çok güzel olmuş ellerine sağlık canım afiyetler olsun.
YanıtlaSil