Ramazan ayı bir koşuşturmaca içerisinde akıp giderken yine en az ilgiyi bloğuma gösterebiliyorum,oysa eklemek istediğim bir sürü tarif vardı.Öncelikli tariflerimden bir tanesi de Hatay mutfağına ait olan şiş börek çorbası ,çorba olarak anılması sizi yanıltmasın),bol malzemeli,doyurucu ve yapımı emek isteyen bir tarif olduğundan rahatlıkla yemek olarak da sunulabilir.Şiş börek adını,içi kıymalı harçla doldurulmuş her biri 3-4 mantı büyüklüğünde hamurlardan almaktadır.Şiş böreğin iç harcı mantının aksine, kavrulduktan sonra kullanılır,yine yöresel bir lezzet olan tuzlu yoğurt la pirinç ve nohutlu çorba hazırlanır,içerisine şiş börekler atılır,haşlandıktan sonra üzerine biberli yağ gezdirilerek servis yapılır.Hani bazı yemekler yapıldığında yanına muhakkak yapılan lezzetler vardır ya,şiş börek yapılırken fazladan hamur ve iç hazırlanır ve kalan hamurla pirinçli tava böreği yapılıp kızartılır.
Malzemeler : 4 su bardağı un
Su
Tuz
İç malzemesi : 200 gr.kıyma
2 adet kuru soğan
Karabiber,kimyon,pul biber
Tuz,sıvı yağ
Çorba malzemesi : 4-5 çorba kaşığı dolusu tuzlu yoğurt (yoksa yaklaşık 1/2 kilo süzme yoğurt)
10 su bardağı su
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış nohut
Pul biber,sıvı yağ
- Kıymayı tavaya alıp suyunu çekene kadar kavuralım.
- Soğanları küçük yemeklik doğrayıp kıymaya ekleyelim,sıvı yağ ilave edelim,soğanlar sararsın.
- Baharatları ve tuzunu ilave edelim,iç pişince ocaktan alalım,soğusun.
- Hamur için,unu yoğurma kabına alalım,tuz ekleyelim,azar azar su ekleyerek sert bir hamur yoğuralım.
- Hamur 15 dakika dinlensin.
- Hamurdan bezeler koparıp unlu zeminde çok kalın olmayacak şekilde (mantı açar gibi)açalım.
- Küçük çay bardağının ağzıyla hamurdan yuvarlaklar keselim.
- Her yuvarlağın ortasına iç malzemesinden koyalım.
- Yuvarlak hamur parçasını önce ikiye katlayalım,daha sonra elde ettiğimiz iki uç üst üste gelecek şekilde hamuru kıvırıp şapka şekli verelim.
- Unladığımız tepsiye kapattığımız börekleri koyalım,şiş börekler çoğaldıkça yapışmaması için üstlerine hafifçe un serpelim.
- Tencereye suyu koyalım,kaynasın.
- Pirinci iyice yıkayıp ekleyelim,tuzlu yoğurdu ilave edelim,pirinçler açılana kadar orta ateşte kaynasın.
- Haşlanmış nohutları ve şiş börekleri ilave edelim,börekler pişene kadar kaynamaya devam etsin.(Börekler piştikçe yukarıya doğru çıkar,fazla haşlanmasın dağılır)
- Ayrı bir yerde sıvı yağda pul biber kızdıralım.
- Servis yaparken üzerine biberli yağ gezdirelim.
- Afiyet olsun.
Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilNefis bir lezzet olduğu görüntüsünden belli.
Sevgilerimle...
ellerıne sağlık canım,sevgiler...
YanıtlaSilzor bir yemek, nefis görünüyor, ellerine sağlık.
YanıtlaSilEllerine sağlık,tuzlu yoğurt yemiştim nefis bir lezzet.Mantıdan daha pratik görünüyor.Şapka işini çözmek lazım.Görüntüsü çok güzel,not aldım denenecekler listesine sevgiler:)
YanıtlaSilCanım çok farklı ve leziz ellerine
YanıtlaSilsağlık sımsıcak sevgiler...
Seval,Zeymuran,Derya,teşekkür ederim.
YanıtlaSilNoblesse;aslında o kadar zor değil,hamur yoğurmuş olan herkes yapabilir.
Pembe kekik;mantı kadar küçük olmadığından daha çabuk yapılıyor,şapka şeklini vermek zor değil de ben iyi tarif edemedim galiba,3.resimdeki şekli alan hamurun iki ucunu yandan üst üste getirince şapka şeklini alır,umarım anlatabilmişimdir.
Sevgilerimle:)
değişikmiş ellerine sağlık canım nefis olsa gerek
YanıtlaSilçok lezzetli bir yemek olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilzahmetli ama bir okadar güzele benziyor
YanıtlaSilelien sağlık canım çok güzel görünüyor
sevgilerimle
Hande,Sevda çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilMuko;sonuç güzel olunca zahmetine değiyor,teşekkür ederim.
Sevgilerimle...