6 Ağustos 2011 Cumartesi

PATATES TAVASI

    Patates tavası deyince herkesin aklına kızarmış patates gelir ama Gaziantep'te patatesli bir fırın yemeğine verilen isimdir.Yemeğin özelliği içerisine konan tüm malzemenin aynı ebatta küçük küp küp doğranması,ardından salça,su,tuz ve baharatla yoğrulup,fırınlanması.Yemekte kullanılan et,zevke bağlı kıyma veya küçük sotelik et olabilir.Ben eti küçük sotelik kullandım.Yemek piştiğinde suyu neredeyse tamamen çekilmiş ve üzeri  kızarmış olmalı.Bu yemeği çoğu insan ekmek fırınına gönderip pişirtir ama ben evde pişirdim.Eğer evde pişiriyorsanız,pişme esnasında 3-4 kere yemeği ezmeden her tarafı eşit pişsin ve kızarsın diye servis kaşığı ile altüst etmelisiniz.







   Malzemeler : 300 gr.küçük sotelik doğranmış kuzu eti(dana eti de kullanılabilir)
                         3 büyük patates
                         1 büyük kuru soğan
                         2 büyük domates
                         2 kırmızı biber
                         2 yeşil biber
                         8 diş sarımsak
                         1 silme çorba kaşığı biber salçası
                         1 silme çorba kaşığı domates salçası
                         Karabiber,tuz,pul biber
                         3-4  çorba kaşığı sıvıyağ
                         2 su bardağı su


  • Patates,domates ve soğanı soyup küçük küp küp doğrayalım.
  • Sarımsakları soyup dörde bölelim.
  • Yeşil ve kırmızı biberleri iri yemeklik doğrayalım.
  • Hepsini fırın tepsisine alalım,üzerine eti yayalım.
  • Salçaları,damak tadınıza uygun miktarda tuz,karabiber,pul biber ve 2 su bardağı suyu ilave edelim.Salçalar tamamen eriyip,yemeğin her tarafına eşit dağılana kadar elimizle yoğuralım.
  • En üste sıvıyağı gezdirelim.
  • 200 derecede ısıttığımız fırına koyalım.
  • Pişirme esnasında 3-4 kere servis kaşığı ile yemeği ezmeden alt üst edelim,yaklaşık 1 saat 15 dakika sonunda yemeği fırından alalım ve sıcak servis yapalım.
  • Afiyet olsun.




10 yorum:

  1. hem çok lezzetli hemde fırında olmasından dolayı daha sağlıklı bir yemek olmuş canım.çok cezbedici görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. eline sağlık canım bu akşama ne yapsam diye düşünüyordum kesin bu yemeği yapacağım
    çok güzel görünüyor sevgilerrr

    YanıtlaSil
  3. Sevdacığım gerçekten lezzetli oluyor ve de ağır değil,teşekkür ederim.
    Mukocuğum;deneyeceğine sevindim,inşallah beğenerek yersiniz.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım harika bir yemek çok hoşumagitti sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Çok lezzetli görünüyor.Ellerine sağlık.Yanında bir pilav.Nefis:)

    YanıtlaSil
  6. Cok lezzetli olmali. Elerine saglik. Afiyetle yenilsin.

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim arkadaşlar,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. yanında da soguk bir ayran ve pilav eşliginde harika olur.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  9. Patatesin her halini çok seviyorum.
    Bu yemeğinde lezzetinde şüphem yok.
    Nefiss görünüyor.
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. ÇOK LEZZETLİ BİR YEMEKTİR BİL,İRİM BİZDE DE PATATES EN ÇOK BU ŞEKİLDE TÜKETİLİR ELİNİZE SAĞLIK. KAYISILI GÜLLAÇTA GEL BENİ YE CİNSİNDEN VALLAHİ.. SEVGİYLE KAL.

    YanıtlaSil