Güzel memleketimin özel lezzetlerinden biriyle daha karşınızdayım.Hatay'da içli köftenin diğer adı "oruk"tur.Tepsi oruğuna da içli köftenin tepsiye basılmış hali denilebilir.Yapımı sizlerin de tahmin edeceği gibi içli köfteden daha pratik,lezzet olarak ise aynı.Yanında salata ve ayranla tek başına öğün olabileceği gibi,davet sofranızda ara sıcak olarak veya çay davetinizde ikram edebilirsiniz.
Malzemeler: 3 su bardağı köftelik ince bulgur
300 gr.çiğ köftelik kıyma (iki kere çekilmiş ve yağsız)
3 yemek kaşığı dolusu un
2 yemek kaşığı biber salçası
Tuz,kimyon,su
İçi : 300 gr. orta yağlı kıyma
2 adet iri kuru soğan
2 diş sarımsak
1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Tuz,karabiber,pulbiber
Bir tutam maydanoz
Zeytinyağı
Üzeri için : Zeytinyağı
- Köftelik bulguru 1,5 su bardağı sıcak su ile ıslatalım,20 dakika dinlensin.
- İç malzemesi için kıymayı kavuralım.
- Kıyma suyunu çekince zeytinyağı ve yemeklik doğranmış soğan,sarımsakları ekleyip sararana kadar pişirelim.
- Kıymalı harca tuz,karabiber,pulbiber ilave edelim.
- Harç pişince ocaktan alalım,ceviz ve kıyılmış maydanoz ekleyip karıştıralım.
- Islanmış olan bulgura salça,tuz,2 çay kaşığı kimyon ve unu ekleyip,yoğurmaya başlayalım.
- Azar azar su ilave ederek iyice yoğuralım.(Yaklaşık 1 su bardağı su)
- En son kıymasını ilave edip yoğurmaya devam edelim,iyice özleşsin,çok hafif elimizi ıslatarak köfteyi toparlayalım.
- Dikdörtgen cam fırın kabını yağlayalım.
- Yoğurduğumuz köfteyi ikiye bölüp yarısını fırın kabının tabanına elimizle bastırarak yayalım.
- İç malzemesini üzerine eşit dağıtalım.
- Kalan köfte hamurundan parçalar alarak elimizle düzeltip kıymalı harcın üzerini kapatalım.
- Oruğu dilimleyelim ve üzerine bolca zeytinyağı gezdirelim.
- 200 derece ısınmış fırında 1 saat pişirelim.
- Fırından çıkan oruğu yarım saat dinlendirip servis yapalım.
- Afiyet olsun.
tadı içli köfte gibiyse harika:) üzerindeki yağ güzel kızarmasını da sağlar misafir içinde güzel bir tarif ellerine sağlık...
YanıtlaSilBen oruğu çok severim.Ama köfteleri tek tek oymak zor gelir.Oruğun pratik tarifini paylaştığın için çok teşekkürler.Sevgiler.
YanıtlaSilOffff nasılda güzel görünüyor elle
YanıtlaSilrine sağlık canım öpüyorum.
cnm eline sağlık hiç yemedim ama çok güzel görünüyor..
YanıtlaSilBende yapmıştım bu oruktan ama tepside değil..
YanıtlaSilBöylesi çok daha pratik olmuş
Ellerine sağlık canım..
Çok lezzetli birtarif..
Sana gelebilir miyim, 1 dilimcik olsa yeter.
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK ARKADAŞIM, AFİYET OLSUN:)
zor ama çok güzel bir yemek, ellerine sağlık.
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Bence çiğ köfteden daha güzel. Hiç olmazsa eti pişiyor.İçindekiler tam benim damak tadıma göre. Zaten güneyin baharatlı her şeyini seviyorum.
Sevgiyle kal.
miiss miss:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım..
nasılda güzel kızarmış nar gibi...
sevgilerimle..
:)
Yapımı içli köfteye göre kesinlikle daha pratik. Ellerine sağlık. Çok severim :)
YanıtlaSilHepinize birer dilim gönderiyorum arkadaşlar,sevgilerimle:)
YanıtlaSileline sağlık..
YanıtlaSilbu güzel yöresel lezzetleri yaşatman - hatırlatman harika..
Kuzenim yapar ve sini köfte der, yöre yöre isimler değişiyor olabilir. Elinize sağlık
YanıtlaSiliçli köfteyi çok severim ama hiç yapmadım..tutturamam dağılır korkusu oldu hep..:)sayenizde böyle bir tarifi öğrendim..artık kimse beni tutamaz..hemen yapıcam:)teşekkürler paylaşım için..ellerinize sağlık,sevgiler:)
YanıtlaSilellerıne sağlık canım emınım cok lezzetlıdır
YanıtlaSilÇok güzel, ellerinize sağlık. Ben de sizi beklerim bloğuma, sevgiler.. :)
YanıtlaSilwww.LensMarket.Com
Uuzn zamandır denemek istiyordum şimdi görünce hatırladım deneyeceğim mutlaka ellerine sağlık
YanıtlaSilbende bir dilim isterim kaldıysa tabii:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım:)
sevgiler..
Valla pek de bir pratikmiş.Tadı da öyleyse değmeyin keyfimize :) Ellerinize sağlık:D
YanıtlaSilYÖRESEL LEZZETLERİ ÇOK SEVİYORUM,UNUTTURMAMAK GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM,DİĞER BİR ADININ ORUK OLDUĞUNUDA BİLMİYORDUM ÖĞRENMİŞ OLDUM,ELLERİNE SAĞLIK CANIM NEFİS GÖRÜNÜYOR
YanıtlaSilSanırım hamile olduğumda aşereceğim yemeklerden biri olacaktır bu oruk. Sizin memleketinki de bi ayrı güzel. Elinize sağlık.
YanıtlaSil