30 Kasım 2011 Çarşamba

TEPSİ ORUĞU


   Güzel memleketimin özel lezzetlerinden biriyle daha karşınızdayım.Hatay'da içli köftenin diğer adı "oruk"tur.Tepsi oruğuna da içli köftenin tepsiye basılmış hali denilebilir.Yapımı sizlerin de tahmin edeceği gibi içli köfteden daha pratik,lezzet olarak ise aynı.Yanında salata ve ayranla tek başına öğün olabileceği gibi,davet sofranızda ara sıcak olarak veya çay davetinizde ikram edebilirsiniz.






   Malzemeler: 3 su bardağı köftelik ince bulgur
                        300 gr.çiğ köftelik kıyma (iki kere çekilmiş ve yağsız)
                        3 yemek kaşığı dolusu un
                        2 yemek kaşığı biber salçası 
                        Tuz,kimyon,su


           İçi :      300 gr. orta yağlı kıyma
                        2 adet iri kuru soğan
                        2 diş sarımsak
                        1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
                        Tuz,karabiber,pulbiber
                        Bir tutam maydanoz
                        Zeytinyağı

   Üzeri için :   Zeytinyağı

  • Köftelik bulguru 1,5 su bardağı sıcak su ile ıslatalım,20 dakika dinlensin.
  • İç malzemesi için kıymayı kavuralım.
  • Kıyma suyunu çekince zeytinyağı ve yemeklik doğranmış soğan,sarımsakları ekleyip sararana kadar pişirelim.
  • Kıymalı harca tuz,karabiber,pulbiber ilave edelim.
  • Harç pişince ocaktan alalım,ceviz ve kıyılmış maydanoz ekleyip karıştıralım.
  • Islanmış olan bulgura salça,tuz,2 çay kaşığı kimyon ve unu ekleyip,yoğurmaya başlayalım.
  • Azar azar su ilave ederek iyice yoğuralım.(Yaklaşık 1 su bardağı su)
  • En son kıymasını ilave edip yoğurmaya devam edelim,iyice özleşsin,çok hafif elimizi ıslatarak köfteyi toparlayalım.
  • Dikdörtgen cam fırın kabını yağlayalım.
  • Yoğurduğumuz köfteyi ikiye bölüp yarısını fırın kabının tabanına elimizle bastırarak yayalım.
  • İç malzemesini üzerine eşit dağıtalım.
  • Kalan köfte hamurundan parçalar alarak elimizle düzeltip kıymalı harcın üzerini kapatalım.
  • Oruğu dilimleyelim ve üzerine bolca zeytinyağı gezdirelim.
  • 200 derece ısınmış fırında 1 saat pişirelim.
  • Fırından çıkan oruğu yarım saat dinlendirip servis yapalım.
  • Afiyet olsun.

                        
                        







21 yorum:

  1. tadı içli köfte gibiyse harika:) üzerindeki yağ güzel kızarmasını da sağlar misafir içinde güzel bir tarif ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Ben oruğu çok severim.Ama köfteleri tek tek oymak zor gelir.Oruğun pratik tarifini paylaştığın için çok teşekkürler.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Offff nasılda güzel görünüyor elle
    rine sağlık canım öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. cnm eline sağlık hiç yemedim ama çok güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
  5. Bende yapmıştım bu oruktan ama tepside değil..
    Böylesi çok daha pratik olmuş
    Ellerine sağlık canım..
    Çok lezzetli birtarif..

    YanıtlaSil
  6. Sana gelebilir miyim, 1 dilimcik olsa yeter.
    ELLERİNE SAĞLIK ARKADAŞIM, AFİYET OLSUN:)

    YanıtlaSil
  7. zor ama çok güzel bir yemek, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Canım,
    ellerine sağlık. Çok güzel görünüyor. Bence çiğ köfteden daha güzel. Hiç olmazsa eti pişiyor.İçindekiler tam benim damak tadıma göre. Zaten güneyin baharatlı her şeyini seviyorum.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  9. miiss miss:)
    ellerine sağlık canım..
    nasılda güzel kızarmış nar gibi...
    sevgilerimle..
    :)

    YanıtlaSil
  10. Yapımı içli köfteye göre kesinlikle daha pratik. Ellerine sağlık. Çok severim :)

    YanıtlaSil
  11. Hepinize birer dilim gönderiyorum arkadaşlar,sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  12. eline sağlık..
    bu güzel yöresel lezzetleri yaşatman - hatırlatman harika..

    YanıtlaSil
  13. Kuzenim yapar ve sini köfte der, yöre yöre isimler değişiyor olabilir. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. içli köfteyi çok severim ama hiç yapmadım..tutturamam dağılır korkusu oldu hep..:)sayenizde böyle bir tarifi öğrendim..artık kimse beni tutamaz..hemen yapıcam:)teşekkürler paylaşım için..ellerinize sağlık,sevgiler:)

    YanıtlaSil
  15. ellerıne sağlık canım emınım cok lezzetlıdır

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel, ellerinize sağlık. Ben de sizi beklerim bloğuma, sevgiler.. :)

    www.LensMarket.Com

    YanıtlaSil
  17. Uuzn zamandır denemek istiyordum şimdi görünce hatırladım deneyeceğim mutlaka ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  18. bende bir dilim isterim kaldıysa tabii:)
    ellerine sağlık canım:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. Valla pek de bir pratikmiş.Tadı da öyleyse değmeyin keyfimize :) Ellerinize sağlık:D

    YanıtlaSil
  20. YÖRESEL LEZZETLERİ ÇOK SEVİYORUM,UNUTTURMAMAK GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM,DİĞER BİR ADININ ORUK OLDUĞUNUDA BİLMİYORDUM ÖĞRENMİŞ OLDUM,ELLERİNE SAĞLIK CANIM NEFİS GÖRÜNÜYOR

    YanıtlaSil
  21. Sanırım hamile olduğumda aşereceğim yemeklerden biri olacaktır bu oruk. Sizin memleketinki de bi ayrı güzel. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil