26 Ağustos 2011 Cuma

ZERDE

  Günaydın sevgili dostlar,hepinize hayırlı cumalar ve dualarınızın kabul olacağı güzel bir gece dilerim,Kadir Geceniz kutlu olsun.
  Zerde,Osmanlı Mutfağı'nın önemli tatlılarından bir tanesi,o zamanlar yemek sırasında pilavla beraber sunulurmuş,günümüzde diğer tatlılar gibi yemek sonrası yeniyor.Çeşitli illerde yapılan zerde,bazı yerlerde düğünlerde ikram ediliyor.Gaziantep de ise Ramazan Bayramı'nda yapılan tatlılardan bir tanesidir.Zerde tatlısının şekeri belirgin olur ama çok şekerli sevmeyenler verdiğim ölçüdeki son bardak şekeri tatlıyı tadıp ilave etmeliler.İçerisine konan safranla altın rengini alır,süslemede istenilen kuru yemişler kullanılabilir,nar taneleri de çok yakışır ama nar mevsimi olmadığından ben kullanmadım.Kullandığım ölçülerde 16 kase zerde çıktı,siz daha az yapmak isterseniz ölçüleri azaltmalısınız.





Malzemeler : 2 su bardağı pirinç
                      16-17 su bardağı su(Kıvamını sevdiğiniz ölçüde ayarlayınız)
                      7 su bardağı toz şeker(6 bardak şeker koyduktan sonra karıştırıp tadına bakın ve şekeri az ise ilave edin)
                      3 yemek kaşığı bal
                      3 yemek kaşığı gül suyu
                      1 tutam safran
                      1/2 çay kaşığı zerdeçal
                      2-3 yemek kaşığı kuş üzümü
                      2 yemek kaşığı mısır nişastası

Süslemek için : İri kıyılmış badem,toz antep fıstığı


  • Pirinçleri iyice yıkayalım,tencereye alıp 15 bardak su ilave edip kaynamaya bırakalım.
  • Üzümleri yıkayıp,az su ile 15 dakika ıslayalım ve süzelim.
  • Safranı 1 su bardağı kaynar suya ıslayalım,rengi iyice çıksın.
  • Pirinçler yumuşayınca şekeri,üzümleri ve balı tencereye ekleyelim.
  • Safranları süzgeçle süzüp içerisine zerdeçalı da ekleyip karıştırarak eritelim ve bu suyu tencereye ekleyelim,1 taşım kaynasın.
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastasını 1/2 bardak su ile açalım ve tencereye ekleyelim,bir taşım daha kaynasın.
  • Ocaktan alırken gül suyunu ekleyelim.
  • Sıcakken kaselere paylaştıralım,soğuyunca üzerini istediğimiz şekilde süsleyelim.
  • Afiyet olsun.


                      
 

13 yorum:

  1. pek leziz görünüyor, ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Gaziantepte kasenin altına şekersiz sütlaç üzerine zerde koyarak da yaparlar şekeri çok sevmeyenler için tavsiye edilebilir.Bu arada Kadir geceniz mübarek olsun Ebru.

    YanıtlaSil
  3. Nobless,teşekkür ederim.
    Ebru;benim kayınvalidem de sütlacı çok az şekerle pişirip yanında ikram eder,senin dediğin de güzel bir seçenekmiş.

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım.nefis görünüyor.hayırlı kandiller diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık,ben çok severim.Kadir gecen mübarek,bayramın kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  6. Allah'ım bu tabaklardan birine uzansamda alabilsem..
    Çok güzel görünüyorlar.
    Kardeşim yapar zerde çok severim.
    Ellerine sağlık canım.
    Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  7. Kadir Gecesi değer gecesidir, Allah tarafından değerli kılınmış bir gecedir. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bu gece bir ömürden daha hayırlıdır. Ellerin açıldığı, gözlerin dualarla yaşardığı, kalplerin okşandığı Kadir Gecesinde bütün insanların günahlardan uzaklaşıp tövbelerinin kabul edilmesini niyaz ederiz. Allah tüm inananları iman yolundan ayırmasın

    YanıtlaSil
  8. Çok severim nefis olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  9. ayy canım yaa ne güzel gorunuyor harika,ellerıne sağlık,iyi bayramlar

    YanıtlaSil
  10. muhteşem olmuş..
    hayırlı bayramlar diliyorum
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  11. Harika görünüyor ellerine sağlık,hayırlı bayramlar

    YanıtlaSil
  12. Pişirmeyi çok istediğim ama nasip olmayan geçmişten günümüze gelen bir lezzet.
    Eline emeğine sağlık canım,harika bir görüntü.
    Ayrıca bayramını kutluyor,ailece nice mutlu bayramlar diliyorum.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  13. Saglikli ve mutlu nice Bayramlar dilerim,
    sevgiler...

    YanıtlaSil