12 Ağustos 2011 Cuma

ZEYTİNYAĞLI HAYLAN(SIYIRMA) KABAĞI

   Haylan kabağı ,Hatay ve Gaziantep ve yakın illerde bilinen ve yenilen bir kabak türü.Kabağın dışını çevreleyen ince kabuk bıçakla kazınarak temizlendiğinden diğer bir ismi de "sıyırma kabağı"dır.Kabağın ortasındaki çekirdekli kısım kullanılmaz,haylan kabağı doğranarak yemek olarak veya ortası oyulup dolma olarak yenilir.Yaz sebzesidir,ister yemeklik ister dolmalık olarak hazırlanıp,kurutularak kışın da tüketilir.





  Malzemeler : 1 kg.haylan kabağı
                        1 orta boy kuru soğan
                        2 adet yeşil biber
                        2-3 diş sarımsak
                        2-3 adet domates
                        1/2 çorba kaşığı domates salçası
                        Tuz,pul biber
                        Zeytinyağı,2 su bardağı su


  • Haylan kabağının dış kabuğunu bıçakla kazıyalım.
  • Aşağıda resimde görüldüğü gibi çekirdekli orta kısmını ayıralım,etli kısmını dilimleyelim.
  • Zeytinyağını tencereye alıp ısıtalım,soğanı yemeklik doğrayıp ekleyelim,sararsın.
  • Yemeklik doğradığımız biber ve sarımsağı ilave edip,2 dakika kavuralım.
  • Salçayı ekleyip karıştıralım.
  • Kabakları ve soyup küp küp doğradığımız domatesleri ilave edelim.
  • Suyunu ekleyip,tuz ve pul biberini ayarlayalım,kapağını kapatıp kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayınca kısık ateşe alıp kabaklar yumuşayana kadar pişirelim.
  • Afiyet olsun.



    

15 yorum:

  1. Hiiim nefis tam benim yemegim. Kilisde hep annem yapar bana. Bende böyle zeytinyagilisini cok severim, ellerinize saglik, sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Ellerine saglik. O taraflarin mutfagi cok meshurdur. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Anneminkızıyım,ben de dolmasından çok bu yemeğini severim,teşekkür ederim.

    Nesrin,teşekkür ederim.

    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Kabakların pişmemiş halinin fotoğraflarını koyman çok iyi olmuş yazının başında keşke fotoğrafı olsa diye düşündüm.Çocukken üst komşumuz Antakya'lıydı. Küçük kabakların içine nohut ve kıyma koyardı.Ama ekşi bir tad olurdu.Bir gün o tarifi de yayınlarsan sevinirim.Hatay mutfağı çok zengin sen de mutfağı çok iyi tanıtıyorsun.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Üzerinede bol yoğurtla nasıl yenir ama bu nefiss kabak..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  6. çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  7. hımm elien sağlıkk harika görünüyor

    bu kabak biizm bildiğimiz kızartmalık kabak değil mi

    YanıtlaSil
  8. haylan kabağını çok severim.nefis görünüyor..ellerine sağlık..yazın kurutulup kışın dolması yapılır.. harika olur...

    YanıtlaSil
  9. Pembe kekik;çok naziksin,teşekkür ederim,istediğin tarifi de en kısa zamanda yayınlayacağım.

    Hayat Cafe;yanında yoğurt çok iyi gider:)

    Sevda;teşekkür ederim.

    Muko;kabağın çiğken resmini de ekledim,kızarttığımız kabaktan farklı:)

    Mutfak Şöleni;dolması da güzel olur,teşekkür ederim.

    Sevgiler:))

    YanıtlaSil
  10. Bir sorum daha olacak.Ben bu kış Gaziantep'ten gelen kurutulmuş acur diye alınmış,onun dolmasını yedim ve çok sevdim.Onun tazesinin adı nedir acaba yoksa bu kabakla ilgisi var mı?Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Pembe kekik;
    taze ve kuru dolması yapılabilen acur türü var,kurusunun rengi mat yeşil olur.Haylan kabağının kuru dolmalığı açık sarı renk olur,bu şekilde ayırt edilebilir.Umarım yardımcı olabilmişimdir.

    YanıtlaSil
  12. O zaman yediğim acurmuş:)teşekkürler.
    Çok sevmiştim.Gaziantep'te oturan bir arkadaşım var ona ısmarlayacağım:)

    YanıtlaSil
  13. Hayırlı Ramazanlar canım.
    Ben de içine biraz pirinç katarak yaparım.Nefis bir yaz yemeği.Ellerine sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. bu kabağı hiç duymadım ve görmedim,sebze yemeği olsun da:))) lezzetli şifalı
    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel olmuş ellerine sağlık canım afiyetler olsun.

    YanıtlaSil