9 Aralık 2011 Cuma

TARHANA ÇORBASI

   Tarhana çorbası her yörede bilinen,içilen fakat yapımı,içeriği farklılık gösteren bir çorba türü.Gaziantep'te tarhana tam yağlı kaliteli süzme yoğurt,dövme buğday ve tuz ile yapılır.Dövme buğday güzelce haşlanır,yoğurt ve tuzla yoğrulur.Elde edilen hamur elle çiğ köfte sıkar gibi sıkılır ve temiz bezler üzerine serilerek açık havada kurutulur.Kurutma aşaması yapım aşamasından daha da zahmetli çünkü iyi kurumazsa çabuk bozulur.Aynı zamanda bu süreçte toz,kir,yağmur,kuşlar gibi dış etkenlerden esirgemek gerekir.Bizim tarhanalarımızı kayınvalidem yapar,kurutur.Bu sene kendisi tarhana yaparken şehir dışında olduğum için görüntüleyemedim ama kısmetse seneye fotoğraflayıp sizlerle paylaşmak isterim.

   Bu seneki tarhanamızın açılışını geçenlerde yaptık.Eskiden tarhana çorbasını kışın sabahları pişirir yanında pekmezle içerlermiş,soğuk günlerde gün boyu enerjik olmak ve az üşümek için güzel bir yöntem.Şimdi çoğunlukla yemeklerde tercih edilse de zaman zaman kahvaltıda değişiklik istenildiğinde yapılıyor.



Malzemeler : 1 kase kuru tarhana
                      6-7 su bardağı kaynar su 
                      2 diş sarımsak(isteğe bağlı)
                      Tuz
                      Zeytinyağı
                      Kuru nane

  • Tarhanayı akşamdan yıkayıp bir kaba 6 bardak kaynar su ile ıslatalım.(veya en az 3 saat önceden)
  • Ertesi gün ıslanan tarhanayı blendırdan hafifçe geçirip suyun içerisinde dağılmasını sağlayıp ocağa alalım.
  • Suyu az gelirse 1 bardak daha su ilave edelim.
  • Çorba kaynara çıkınca kısık ateşe alalım,özleşene kadar pişsin.
  • Tarhana tuzlu olduğu için çorbanın tadına bakıp eksik gelirse tuz ilave edelim.
  • Sarımsağı iyice ezip çorbaya ekleyelim,bir taşım daha kaynatalım ve ocaktan alalım.
  • Zeytinyağında naneyi kızdırıp çorbaya ilave edelim ve sıcak sıcak servis yapalım.
  • Afiyet olsun.







12 yorum:

  1. gerçektende heryerin tarhanası farklı canım.bizim buranınkıde çok farklı .ellerine sağlık.görüntü harika.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Canımmm hayırlı cumalar bu tarhana
    çorbasından bir kere içmiş ve bayılmıştım.Ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. hadi hayırlı olsun allah kış boyu yemeği nasip etsin canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. ellerine saglık yengecim.gercekten çok emekli,zahmetli bir okadarda lezzetli bir çorba kokusu buralara kadar geldi.benim ama ben yaparken sarımsak koymuyorum.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  5. Haklısın her yörenin tarhanası farklı ama lezzetler ortak..kış çorbası sıcacık, her derde deva bir çorba olmuş ellerine sağlık..sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Bizimde tarhanamız farklı bende babannemden tarifini alınca yayınlayacağım canım ellerine sağlık;)

    YanıtlaSil
  7. hımmm en sevdiğim çorbadır kendisi çok enfes görünüyor sevgiler ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Maraş tarhanası gibiymiş.Çok severim.Ellerine sağlık.Naneyle yağı da çok güzel duruyor.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  9. gerçekten çok farklıymış.Bizdeki klasik toz gibi koyu turuncu:) beypazarından kızılcık tarhanı aldım kimse yemedi bile :)Bunu nerden bulurus acaba:)

    YanıtlaSil
  10. en sevdiğim çorbadır, ellerine sağlık, nefis.

    YanıtlaSil
  11. Aylin;yöresel ürünler satan dükkanlarda bulunuyor.Ev yapımı kadar lezzetli oluyor mu,tatmadığım için yorum yapamayacağım.

    YanıtlaSil
  12. Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil