Tarhana çorbası her yörede bilinen,içilen fakat yapımı,içeriği farklılık gösteren bir çorba türü.Gaziantep'te tarhana tam yağlı kaliteli süzme yoğurt,dövme buğday ve tuz ile yapılır.Dövme buğday güzelce haşlanır,yoğurt ve tuzla yoğrulur.Elde edilen hamur elle çiğ köfte sıkar gibi sıkılır ve temiz bezler üzerine serilerek açık havada kurutulur.Kurutma aşaması yapım aşamasından daha da zahmetli çünkü iyi kurumazsa çabuk bozulur.Aynı zamanda bu süreçte toz,kir,yağmur,kuşlar gibi dış etkenlerden esirgemek gerekir.Bizim tarhanalarımızı kayınvalidem yapar,kurutur.Bu sene kendisi tarhana yaparken şehir dışında olduğum için görüntüleyemedim ama kısmetse seneye fotoğraflayıp sizlerle paylaşmak isterim.
Bu seneki tarhanamızın açılışını geçenlerde yaptık.Eskiden tarhana çorbasını kışın sabahları pişirir yanında pekmezle içerlermiş,soğuk günlerde gün boyu enerjik olmak ve az üşümek için güzel bir yöntem.Şimdi çoğunlukla yemeklerde tercih edilse de zaman zaman kahvaltıda değişiklik istenildiğinde yapılıyor.
Bu seneki tarhanamızın açılışını geçenlerde yaptık.Eskiden tarhana çorbasını kışın sabahları pişirir yanında pekmezle içerlermiş,soğuk günlerde gün boyu enerjik olmak ve az üşümek için güzel bir yöntem.Şimdi çoğunlukla yemeklerde tercih edilse de zaman zaman kahvaltıda değişiklik istenildiğinde yapılıyor.
Malzemeler : 1 kase kuru tarhana
6-7 su bardağı kaynar su
2 diş sarımsak(isteğe bağlı)
Tuz
Zeytinyağı
Kuru nane
- Tarhanayı akşamdan yıkayıp bir kaba 6 bardak kaynar su ile ıslatalım.(veya en az 3 saat önceden)
- Ertesi gün ıslanan tarhanayı blendırdan hafifçe geçirip suyun içerisinde dağılmasını sağlayıp ocağa alalım.
- Suyu az gelirse 1 bardak daha su ilave edelim.
- Çorba kaynara çıkınca kısık ateşe alalım,özleşene kadar pişsin.
- Tarhana tuzlu olduğu için çorbanın tadına bakıp eksik gelirse tuz ilave edelim.
- Sarımsağı iyice ezip çorbaya ekleyelim,bir taşım daha kaynatalım ve ocaktan alalım.
- Zeytinyağında naneyi kızdırıp çorbaya ilave edelim ve sıcak sıcak servis yapalım.
- Afiyet olsun.
gerçektende heryerin tarhanası farklı canım.bizim buranınkıde çok farklı .ellerine sağlık.görüntü harika.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilCanımmm hayırlı cumalar bu tarhana
YanıtlaSilçorbasından bir kere içmiş ve bayılmıştım.Ellerine sağlık sevgiler.
hadi hayırlı olsun allah kış boyu yemeği nasip etsin canım ellerine sağlık
YanıtlaSilellerine saglık yengecim.gercekten çok emekli,zahmetli bir okadarda lezzetli bir çorba kokusu buralara kadar geldi.benim ama ben yaparken sarımsak koymuyorum.ellerine saglık.
YanıtlaSilHaklısın her yörenin tarhanası farklı ama lezzetler ortak..kış çorbası sıcacık, her derde deva bir çorba olmuş ellerine sağlık..sevgiler:)
YanıtlaSilBizimde tarhanamız farklı bende babannemden tarifini alınca yayınlayacağım canım ellerine sağlık;)
YanıtlaSilhımmm en sevdiğim çorbadır kendisi çok enfes görünüyor sevgiler ellerine sağlık
YanıtlaSilMaraş tarhanası gibiymiş.Çok severim.Ellerine sağlık.Naneyle yağı da çok güzel duruyor.Sevgiler:)
YanıtlaSilgerçekten çok farklıymış.Bizdeki klasik toz gibi koyu turuncu:) beypazarından kızılcık tarhanı aldım kimse yemedi bile :)Bunu nerden bulurus acaba:)
YanıtlaSilen sevdiğim çorbadır, ellerine sağlık, nefis.
YanıtlaSilAylin;yöresel ürünler satan dükkanlarda bulunuyor.Ev yapımı kadar lezzetli oluyor mu,tatmadığım için yorum yapamayacağım.
YanıtlaSilGüzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilSevgilerimle:)